10 zajímavostí o bitters
10 zajímavostí o bitters
Bitters, neboli hořké alkoholické kapky, jsou na baru často těmi nejmenšími lahvemi. Přitom v sobě ale skrývají mnoho. Od nejrůznějších bylin, dřevin a koření až po extravagantní ingredience z říše rostlin. Jsou známé nejen díky koktejlům jako Old Fashioned či Sazerac, ale také už přes 200 let pomáhají léčit zdravotní neduhy. Pojďme si je představit detailněji a prozradit pár zajímavostí.
1. Historie bitters sahá až do roku 1712. Tehdy se tyto aromatické kapky patentovaly. Jejich účel byl zpočátku jiný, o barmanství nebyla ani řeč. Bitters se primárně užívaly v medicíně, protože se lékařům osvědčily jako lék. Blahodárně působí hlavně na zažívací ústrojí.
2. Také v současnosti lidé berou občas bitters jako lék. Na karibském ostrově Trinidad a Tobago, kde se destiluje nejznámější značka bitters Angostura, údajně najdete lahvičku v každé domácnosti. Jsou nejen místní chloubou, ale právě i spásou při zdravotních potížích. Tvrdí se, že bitters coby lék požívají i Svědci Jehovovi, přestože alkohol je u nich zapovězený.
3. Pokud by vám někdy chyběl repelent, zato jste u sebe měli bitters, použijte je. Jsou účinným odpuzovačem komárů.
4. V současnosti rozeznáváme tři nejznámější výrobce bitters, a to Angostura, Peychaud a Fee Brothers. Ostatní značky bohužel během prohibice zanikly. Nové přibývají zhruba od roku 2005, kdy se bitters vrátily na výsluní. Jednou z nich je i značka The Japanese Bitters, která nabízí pět různých příchutí jako umami nebo shiso.
5. Bitters dnešní doby oslavují primárně původní recepty, proto mezi nejznámější příchutě patří pomerančová a čokoládová. Po světě však vznikají například celerové, rebarborové, olivové, javorové či yuzu bitters.
6. Bitters nejsou jen koktejlové, ale o bitterech se mluví také ve spojitosti s digestivními destiláty jako Amaro, Fernet Branca, Campari a podobně.
7. Říká se, že bitters jsou pro barmana stejně důležité jako sůl pro kuchaře. A stejně jako se solí pracují i barmani, kuchař po bitters také občas sáhne. Hodí se skvěle například k marinování masa.
8. V případě, že vám pár kapek ulpí na oblečení, utěrce či dřevě stolu a vy vše hned neutřete, je dost pravděpodobné, že už se skvrny nezbavíte.
9. Jamie Boudreau použil v roce 2011 necelý půllitr Angostura Aromatic Bitters na zbarvení a dekoraci svého baru Canon v Seattlu.
10. Bitters se do koktejlů používají po kapkách. Pokud víte, že je potřebujete jen občas, nebojte si je koupit, vydrží totiž otevřené až pět let.
Fotogalerie