Bintu Singh: Svůj úspěch vracíme zpět společnosti
Bintu Singh: Svůj úspěch vracíme zpět společnosti
Bintu Singhovi velmi záleží na tom, aby si naše modrozelená planeta svou barvu zachovala. Dánská distribuční společnost A Clean Spirit, v jejímž čele Bintu Singh stojí, proto od počátku klade u svých produktů důraz na udržitelnost. Ta je tématem nejen při samotné výrobě, ale také při logistice a přepravě destilátů do Evropy. Z toho důvodu má A Clean Spirit vysoké ekologické nároky na celý dodavatelský řetězec – od surovin přes výrobce až po balení a prodej. Společnost se věnuje kategorii rumů a ginů, které vznikají ze třtinového destilátu. Právě na ně jsme se v rozhovoru zaměřili.
Kdy se zrodila myšlenka vyrábět gin? A proč ses pustil právě do něj, když s bratrem Joshuou jste se věnovali převážně whisky a poté rumu?
Je pravda, že původně mě to táhlo k whisky a poté k rumu. Se stařenými rumy jsem se seznámil v roce 2007 a byla to
láska na první pohled. Velmi mě oslovila jejich jemnost, sladkost a komplexnost. To byl důvod, proč jsem se rozhodl založit firmu zaměřenou na výrobu a dovoz rumu. V roce 2017 jsem ji prodal a přeorientoval se na kariéru v mezinárodní logistice. O několik let později mi však
podnikání v oblasti alkoholu začalo chybět a rozhodl jsem se vytvořit nový koncept. Tak vznikla společnost A Clean Spirit.
Myšlenkou bylo vytvořit vysoce kvalitní destiláty vyráběné co nejšetrnějším způsobem k životnímu prostředí. V roce 2020 jsme představili náš první rum, Ron Sostenible. Abychom portfolio rozšířili, rozhodl jsem se do něj zařadit také gin. Chtěl jsem ovšem vyrobit gin, který se bude odlišovat od konkurence.
V čem konkrétně se odlišujete?
Základem všech našich ginů je destilát z cukrové třtiny nebo melasy. To jim
dodává elegantnější profil a jedinečnou chuť. Třtinový alkohol nabízí přirozenou uhlazenost a sladkost, která přispívá k výjimečně jemnému charakteru našich ginů. Každý dále obsahuje jedinečný mix botanicals, které zvýrazňují jeho chuť. Připravovaný CERO2 Gin,
který bude uveden na trh koncem září, už ale bude destilován pouze z jalovce.
Filozofie A Clean Spirit staví na udržitelnosti a úctě k životnímu prostředí. Co přesně si pod tím máme představit?
Vždy se snažíme přijímat taková rozhodnutí, aby naše výrobky byly co nejšetrnější k přírodě. Například v palírně v
Dominikánské republice pracujeme s biomasou, která při fermentaci vytváří energii a pohlcuje CO2. Všechny výrobky Ron Sostenible a CERO2 dopravujeme zpět do Evropy pomocí plachetnic poháněných větrnou energií, abychom ještě více snížili dopad na životní prostředí.
V Paraguayi zase spolupracujeme s lihovarem, který má certifikaci BIO a Fair Trade. Také vyrábí energii výhradně z biomasy a klade velký důraz na opětovné využívání všech přírodních zdrojů, které jsou potřebné pro výrobu. Oba naši partneři dodržují etický kodex A Clean Spirit a zavázali se také k dodržování deseti zásad OSN. A Clean Spirit je držitelem certifikátů BIO, Fair Trade a také členem organizací UN Global Compact a Organic Denmark. V současné době se snažíme získat certifikát B Corp. V tomto směru chceme být lídrem na trhu.
Čím se liší CERO2 Gin a Organic Sincere Gin?
CERO2 se vyrábí v Dominikánské republice. Vše začíná šťávou z cukrové třtiny, která se fermentuje a destiluje na 96 % v
kolonových destilačních přístrojích. Z tohoto alkoholu vyrábíme tři různé karibské giny, u nichž klademe důraz na chuť. CERO2 Pure a CERO2 Chinola obsahují malé množství jalovce a více citrusů a mučenky, zatímco nový CERO2 Juniper, který přijde na trh koncem září, bude obsahovat výhradně jalovec. Všechny naše giny jsou výjimečně jemné a mají přirozenou sladkost. Ta
pochází právě z použitého alkoholu.
Giny Organic Sincere pocházejí z Paraguaye a jsou certifikované jako bio. Postupně pracujeme na tom, aby získaly také certifikát Fair Trade. Všechny giny Sincere vyrábíme s vysokým obsahem jalovce, citrusových slupek ze čtyř různých citrusových plodů a botanicals z paraguayské džungle. Tyto giny se stáčejí do láhví o obsahu alkoholu 47 % a díky použitým rozmanitým botanicals nabízejí velmi komplexní chuťový profil.
Pokud nemáte rádi klasický gin kvůli jeho suché jalovcové chuti, pak byste rozhodně měli vyzkoušet CERO2 Gin, protože nabízí jiný chuťový zážitek. A pokud naopak milujete jalovcovou chuť, pak vyzkoušejte Organic Sincere Gin. I když je jemný a přirozeně sladký, může se pochlubit pozoruhodnou komplexností s výraznou přítomností jalovce a chutí mnoha botanicals.
Proč jste jako základ pro své giny zvolili třtinový destilát, co tě k tomu vedlo?
Většina ginů na současném trhu se vyrábí z obilného lihu a já chtěl dát našim výrobkům odlišný profil. Naše portfolio produktů se neustále rozšiřuje, ale všechny
naše giny vznikají z třtinového alkoholu.
Už jsi zmínil, že CERO2 se vyrábí v Dominikánské republice a Organic Sincere pochází z Paraguaye. Proč právě tyto dvě země?
Opět jde o životní prostředí. V Evropě se sice vyrábí mnoho ginů, ale jedním z významných problémů je vysoká spotřeba
energie během destilace alkoholu. Naši partneři využívají k produkci energie vlastní biomasu, díky čemuž je výrobní proces velmi ekologický a šetrný k životnímu prostředí. Naši partneři navíc aktivně podporují místní komunity, ve kterých působí.
Náš úspěch chceme vracet zpět do společnosti. V únoru 2023 jsme darovali kontejner se 60 sadami chytrých tabulí, počítačů a reproduktorů organizaci INFOTEP v Dominikánské republice. INFOTEP zde pomáhá vzdělávat mladé lidi, což jim umožňuje najít si zaměstnání a stát se soběstačnými. Díky chytrým tabulím mohou do svých výukových metod zapojit i moderní technologie.
Organic Sincere se vyrábí v lihovaru, který je držitelem certifikátu Fair Trade. Jaké jsou podmínky pro získání této
certifikace?
Získat certifikaci pro A Clean Spirit bylo skutečně náročné a málem jsem uvažoval, že to během procesu vzdám. Proces certifikace zahrnuje řadu kroků a značné množství papírování a požadavků na transparentnost. Certifikaci musí získat také každý
partner v dodavatelském řetězci, což může být složité. Nakonec se to však vyplatí. Zemědělci, kteří třtinu pěstují, totiž dostávají za své suroviny prémiovou cenu a dodatečné finanční prostředky jsou reinvestovány do místních komunit, odkud třtina pochází.
Na co jsi u svých ginů nejvíce hrdý?
Stoprocentně na koncept. Úspěšně jsme vytvořili vysoce kvalitní výrobky, a zároveň jsme zachovali hlubokou úctu k lidem i přírodě. Mít nápad je jedna věc, ale proměnit ho ve skutečnost byla dlouhá cesta. Je
neuvěřitelně naplňující být svědkem toho, že to, co bylo v roce 2020 pouhým snem, se nyní stalo hmatatelnou skutečností.
Plánuješ v (blízké) budoucnosti rozšířit své portfolio ginů?
Ano. Jak už zaznělo, v září rozšíříme řadu CERO2 o CERO2 Juniper.
Jak si ty sám nejraději vychutnáš gin?
Mám hned dva favority. Prvním je CERO2 Chinola: dejte do sklenice hodně ledu, přidejte 6 cl ginu a dolijte limonádou Sweet Lemon nebo bezinkovým tonikem. Nejlépe chutná na terase na sluníčku. Mým druhým oblíbencem je Organic Sincere Bougainvillea. Opět stačí sklenici naplnit ledem, přidat 6 cl ginu a dolít citronovou sodou. Skutečná lahoda.
Na závěr rozhovoru bych rád vyjádřil poděkování společnosti Fenix Drinks za to, že věří ve společnost A Clean Spirit. Na trhu, kde existuje mnoho značek, není možné spolupracovat se všemi. Vzpomínám si, jak jsem v roce 2021 Fenix Drinks oslovil během pražského Rumfestu. Netrvalo dlouho a zjistili jsme, že sdílíme společné hodnoty. To je pro mě nesmírně důležité, když firmy a lidé, kteří za nimi stojí, sdílejí stejnou filozofii. Výrazně to pak zvyšuje naše šance na úspěch.
Fotogalerie