Blog
Matej Kochan: Jediné, co vás za barem limituje, je vaše vlastní kreativita
Jednou z letošních novinek na barové scéně je Bar Monk, který sousedí se stejnojmenným bistrem. S jeho šéfbarmanem Matejem Kochanem jsme si povídali nejen o právě probíhajícím Duppy Share Bar Takeover.
Piña Colada – bazénová pohoda
Už přes půl století se můžeme rozmazlovat koktejlem Piña Colada. Jednoduchá kombinace ananasu, kokosu a rumu okouzlila svět natolik, že má dokonce vlastní den, který každoročně připadá na 10. července.
Jan Vu: Přál bych si, aby k sobě podniky byly navzájem vstřícnější
Jan Vu se po letech strávených v Amsterdamu a Londýně vrátil zpět do Česka, konkrétně do rodné Ostravy. Zde si otevřel bar Pontis, který již po pár měsících provozu dává tušit výjimečný potenciál. Poznejte blíže barmana Jana Vu i jeho podnik, přečtěte si rozhovor s ním.
Mauricius: úchvatná příroda a prvotřídní rumy
Mauricius patří v posledních letech k vyhledávaným turistickým destinacím. Exotický ostrov ale netvoří jen nekonečné pláže s bílým pískem. Objevte s námi unikátní krajinu uprostřed Indického oceánu, která je mimo jiné domovem vynikajících rumů.
Adam Bohuněk: První pivo jsem čepoval ve třech letech
Adam Bohuněk se během dvou let dokázal vypracovat na šéfbarmana legendárního baru Bugsy's, kromě toho má na kontě i několik soutěžních úspěchů. Kudy vedla jeho cesta ke gastronomii a co ho v tomto oboru drží? Na to odpovídá v našem rozhovoru.
Vermut: dokonalý aperitiv i součást koktejlů
Výroba vermutu spočívá v pečlivém míchání vína s alkoholovým základem a tajnou kombinací bylin. Vznik tohoto nápoje je tak uměním, které spojuje vinařství s botanickými znalostmi. A právě na toto umění se v článku podíváme blíže.
Philip Gillier Krizanic: Cachaça Magnífica otevírá dveře na exportní trh i ostatním kvalitním cachaçám
O značce Cachaça Magnífica jsme si povídali s Philipem Gillier Krizanicem. Zaměřili jsme se na postavení cachaçy v rámci globálního trhu, ne nedávné úspěchy i plány do budoucna.
Jamajka: karibský ráj se skvělými rumy
Jamajka je karibský ostrov, který láká zejména na nádhernou přírodu a pohádkové pláže. Známý je ale i pro místní rumy, jež patří k těm nejvyhlášenějším na světě.
Grasse, jedno z nejvoňavějších míst planety
Co mají společného Dior, MUYU a The London Essence? Všichni tři pro výrobu svých produktů používají esence z květů pěstovaných v Grasse. Přečtěte si o historii tohoto místa a jak se stalo květinářskou metropolí.
Tomáš Palička: Barmanem jsem chtěl být od 11 let
Bonvivant’s CTC patří ke stálicím na pražské barové scéně. V nabídce nechybí ani produkty Fenix Drinks, a tak jsme se majitele Tomáše Paličky zeptali nejen na to, jak se mu s nimi pracuje.
Alex Kratěna: Mou životní úlohou je vybudovat z barmanství renomovanou profesi
Těm, kdo se pohybují v barovém prostředí, není třeba Alexe Kratěnu představovat. Nedávno zavítal do Česka, aby zde představil jeden ze svých projektů – likéry MUYU. Při té příležitosti nám poskytl rozhovor.
10 zajímavostí o bitters
Říká se, že bitters jsou pro barmana stejně důležité jako sůl pro kuchaře. Pojďme si tuto malou, tajnou přísadu představit detailněji a prozradit pár zajímavostí.
10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu
Rumaři celého světa dnes slaví svůj svátek, World Rum Day. Nejlepší oslavou je samozřejmě vychutnat si sklenku svého oblíbeného rumu. Od toho vás zrazovat nebudeme. Ale chvíle pohody vám zpestříme naším výběrem zajímavostí o rumu. Schválně, jestli vás některou informací překvapíme.
Agáve, pouštní zázrak
Co spojuje tequilu, pulque, vlákno sisal a alternativní sladidlo v podobě sirupu? Odpověď zní agáve. Přečtěte si, co všechno tato pouští kráska dokáže a proč destiláty z agáve nemusí být špatnou volbou.
Pavla Marková z Nespresso: Hosty se neustále snažíme inspirovat k novým zážitkům
Pavla Marková svou profesi propojila s kávou, konkrétně pak se značkou Nespresso, kde působí jako Coffee Ambassador pro Česko a Slovensko. Jak její práce souvisí s Fenix Drinks? To už se dočtete v rozhovoru.
Mexiko: tajemná země Mayů a Aztéků
Mexiko zdaleka nedefinují jen nepokoje a temné drogové podsvětí. Historie této země je daleko bohatší, stejně jako její přírodní bohatství. Díky tomu mohou vznikat nápoje jako La Travesía nebo Paranubes.
Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa
Společnost Drinks International uveřejnila letošní Cocktail Report, žebříček 50 nejprodávanějších koktejlů na světě. První příčky patří oblíbeným klasikám, ale letos jsou v první desítce i drinky, které v minulých ročnících takové štěstí neměly. Najdete v top 10 i svého oblíbence?
Není gin jako gin
Z rodného Nizozemska se gin dostal do Anglie, kde zažil období slávy i úpadku a odkud se rozšířil do všech koutů světa. Globální úspěch ginu zapříčinil vznik nových variant. Jak se od sebe jednotlivé druhy ginu liší?
Jak na dokonalý Gin & Tonic?
Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě dvousložkových drinků, jako je Gin & Tonic, nelze nic zkazit. Ale pokud chcete oslnit své hosty, je potřeba dbát na detaily. Poradíme vám, jaké kombinace k sobě nejlépe pasují a jak si svůj Gin & Tonic užít na maximum.
Paloma – mexická holubice
Když se řekne mexický koktejl, spousta z nás si hned vybaví Margaritu. Je ale tím doopravdy nejoblíbenějším? Nenechte se zmást, v Mexiku je nápojem číslo jedna Paloma.
Filip Stránský: Viva la Cocktail!
Od 6. do 13. května 2024 se uskuteční první Prague Cocktail Week. Na co všechno se v jeho rámci můžeme těšit, jsme se zeptali jednoho z organizátorů Filipa Stránského.
Old Fashioned 3x jinak
Přestože elegantní klasika stále vede, je v dnešní době rodina Old Fashioned o něco pestřejší. V oblibě jsou zejména rumové varianty – vyzkoušejte například Don Fashioned, XO Old Fashioned nebo Banana Old Fashioned.
Philip Gillier Krizanic: Mexiko má bohatou kulturu jídla a pití, ale dozvídáme se o ní teprve nyní
Philip Gillier Krizanic spolupracuje s několika rumovými značkami, pro něž zajišťuje export do Evropy. Jednou z nich je i mexický třtinový destilát Paranubes, proto jsme Philipa vyzpovídali, jaké novinky značka chystá a čím přesahuje škatulku rumové kategorie.
Caipirinha – brazilský poklad
Caipirinhu Brazilci považují za své národní bohatství – stejně jako karneval, fotbal nebo sambu. Říká se, že pít Caipirinhu je jako ochutnat kousek samotné Brazílie. Jak tento koktejl vznikl a jak přišel ke svému názvu?
El Salvador: krásná země s temnou minulostí
Tropický El Salvador je nejmenší a nejhustěji obydlenou zemí Střední Ameriky. Proslul nejen skvělými produkty jako rum a výběrová káva, ale bohužel také svou vysokou kriminalitou. Ze Salvadoru pochází také značka Ron Colón, jejíž síla tkví v rozmanitosti.
Jarní drinky, které osvěží
Prodlužující se jarní dny lákají k posezení venku, třeba i se sklenkou osvěžujícího drinku v ruce. Přesně takové koktejly pro vás máme – jednoduché kombinace, které máte za chvilku hotové a které zpříjemní první jarní dny.
5 barmanských knih, které by neměly uniknout vaší pozornosti
Kdo se chce v řemesle zlepšovat, musí se neustále vzdělávat. Vyberte si z námi doporučených barmanských knih tu, která vaše mistrovství posune na další úroveň.
Gimlet – zachránce námořníků
Kombinace ginu a limetkového cordialu, je silná, sladko-kyselá a osvěžující. Žádný div že si svou popularitu uchovala do dnešních dní. Gimlet, či lépe řečeno jeho předchůdce totiž původně sloužil jako lék, který ochránil spoustu britských námořníků před kurdějemi.
Historie šampaňského: Odkud se vzaly bublinky?
Podobně jako další skvělé věci vznikly i první bublinky náhodou. Kdy a kde se šampaňské poprvé objevilo a komu za bublinky vděčíme? Dom Pérignon to dost možná nebyl...
Koktejly na Valentýna
Ať už Valentýn slavíte, nebo ne, namíchejte si tento týden jeden z našich speciálních valentýnských koktejlů. Kterému z nich dáte přednost? Ať už bude vaše volba jakákoli, vychutnejte si jej s láskou.
TrunkBros: Nespolupracujeme s nikým, s kým bychom nešli na pivo
Na podzim jsme do portfolia zařadili několik nových produktů od společnosti True Believers. Jakou roli v tom sehráli Pavel a Zdeněk Kaštánkovi a jejich značka TrunkBros? Přečtěte si rozhovor.
Brazílie: země slunce a prvotřídních surovin
Brazílie oplývá přírodním bohatstvím i rozmanitou kulturou. Kromě přírodních krás a památek je Brazílie známá ještě jednou věcí – cachaçou. Poznejte s námi největší zemi Jižní Ameriky.
Lotte Dekker: botanicals dodávají Sir Edmond Ginu rebelskou povahu a neobvyklý charakter
Elegantní plameňák s gentlemanským monoklem a cylindrem zdobí láhev Sir Edmond Gin. Jaké jsou hodnoty a vize této mladé, ale rychle rostoucí značky? A odkud získala svůj název? O všem jsme si povídali s brand manažerkou Lotte Dekker.
10 zajímavostí o šampaňském
Víte, kdy bylo vyrobeno první šampaňské? Nebo kolik bublinek se vejde do jedné lahve? Nejen tyto otázky dnes zodpovíme. Přinášíme 10 zajímavostí o šampaňském, jednom z nejznámějších šumivých vín.
Espresso Martini – energické spojení
Jak vzniklo Espresso Martini, originální kombinace espressa, kávového likéru a vodky? Vděčíme za něj neobvyklé objednávce nejmenované modelky.
Silvestrovské koktejly
Poslední noc v roce si zaslouží něco výjimečného. K půlnočnímu přípitku se jednoznačně hodí bublinky, co ale pít po zbytek večera? Přinášíme koktejlovou inspiraci, kterou oslníte i své přátele.
Milý Ježíšku… Co si k Vánocům přejí členové týmu Fenix Drinks?
Někdo se na Vánoce těší celý rok, jiného nechávají chladným. Dárky ale rádi dostáváme všichni. Včetně nás. Místo obvyklé bilance úspěchů za uplynulý rok vám letos dáme nahlédnout do svých tužeb a přání.
Koktejly na Štědrý den
Rodinná pohoda, čas k odpočinku a spousta dobrého jídla. Tak si představujeme ideální Vánoce. A když si k tomu všemu namícháte některý z našich svátečních drinků, budou ještě o kapku lepší.
Ginové Vánoce
O Vánocích obdarováváme především své blízké, ale sami si také dopřejeme něco mimořádného. Tím může být i sklenka kvalitního ginu. Aroma citrusů a hřejivé botanicals podtrhnou sváteční atmosféru a dodají večeru špetku výjimečnosti.
Rum & čokoláda. Kombinace, kterou si zamilujete
Požitek z kvalitního alkoholu můžete povznést ještě o úroveň výš, když jej spárujete s vhodným jídlem. Například k rumům se perfektně hodí čokoláda. Pokud přemýšlíte, jakou zvolit, aby váš oblíbený rum co nejlépe doplnila, přečtěte si malého průvodce párováním.
Ian Matthews: Inovace tvoří DNA značky Ron Colón Salvadoreño
V letošním roce jsme do našeho portfolia přidali hned několik netypických produktů značky Ron Colón Salvadoreño. S Ianem Matthewsem jsme si proto povídali zejména o tom, jak vznikají nápady jako Rumzcal nebo RumRye.
Designová karafa na rum, stylový doplněk do každého interiéru
Jak skladovat kvalitní destiláty? Elegantní volbou jsou stylové karafy, na které bude radost pohledět. Vybrali jsme několik kousků od českých sklářských výrobců a prodejců, kterými se můžete inspirovat.
Na český trh vstupují destiláty True Believers
Na český trh míří produkty True Believers, aktuálně portfolio tvoří vodka, gin, destilado de agave (konkrétně tequila blanco a mezcal) a blended malt scotch whisky. Distributorem u nás bude Fenix Drinks ve spolupráci s TrunkBros.
Radek Tureček: Hosté chtějí stále častěji zkoušet nové produkty
Pražská restaurace Červený Jelen láká na výborné jídlo z grilu, dokonale ošetřené plzeňské pivo a rumy z portfolia Fenix Drinks. Přečtěte si rozhovor s jejím ředitelem Radkem Turečkem.
Šampaňské, král mezi šumivými víny
Šampaňské – nejznámější mezi šumivými víny. Symbol noblesy, který nesmí chybět při žádné slavnostní příležitosti. A také novinka v našem portfoliu. Je proto na místě, povědět si o něm víc.
Nestárnoucí klasika Gin & Tonic
Gin & Tonic patří mezi nejznámější a nejpopulárnější koktejly. A nejen to. Díky pouhým dvěma složkám je jeho příprava jednoduchá a hotová raz dva. Každý rok 19. října slaví G&T svůj den. Připomeňme si proto jeho původ i zajímavé receptury.
Bílé rumy a koktejly z nich
Rum patří k jednomu z nejoblíbenějších destilátů. Tentokrát se zaměříme na bílé rumy a představíme koktejly, které stojí za vyzkoušení. Znáte Bajito, Rum Daisy nebo Mary Pickford?
Réunion: nečekaný ráj
Malý ostrov v Indickém oceánu, ležící poblíž Madagaskaru a Mauricia, byl až do 17. století prakticky neobydlený. Dnes je domovem nejen necelého milionu obyvatel, ale také elegantních plameňáků a především vanilky.
Bintu Singh: Svůj úspěch vracíme zpět společnosti
Dánská distribuční společnost A Clean Spirit se zaměřuje na kategorii rumů a ginů, u kterých klade důraz na udržitelnost v každém kroku. Právě na giny jsme se zaměřili v rozhovoru s Bintu Singhem, který za společností stojí.
Punč – od vína k rumu a zpět
Dne 20. září slaví svůj svátek jeden z nejstarších koktejlů vůbec, Rum Punch. Punč je považován za „otce míchaných nápojů“, kterým jsou inspirovány všechny ostatní drinky. Ve skvělém punči se mísí rovnováha mezi lihovinou, citrusy, sladkostí a kořením.
Gastroturistika 3: Navštivte Olomouc, královnu Hané
Ještě než se léto definitivně rozloučí, vydejte se s námi na další výlet. Po jižních Čechách a severomoravském kraji vám v závěrečném dílu našeho gastroturistického seriálu představíme královnu Hané, Olomouc.
David Blom: Chceme zůstat věrni sami sobě a odkazu našeho dědečka
Za značkou Bobby’s stojí bratři David a Sebastian Blomovi, kteří se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse „Bobbyho“ Alfonse. V rozhovoru s Davidem Blomem nás zajímalo, jak se posouvá ginová kategorie i značka Bobby's jako taková.
Historie rumu: nápoj pirátů i gurmánů
Když se řekne rum, spousta z nás si vybaví nejen piráty, ale také karibské pláže s jemným bílým pískem, žhnoucí slunce a palmy. Slunné letní počasí a rum zkrátka patří k sobě. Nyní je tedy ta správná chvíle připomenout si jeho historii.
Gastroturistika 2: krásy Moravskoslezského kraje
Každý výlet by měl být zakončen skvělým jídlem a pitím. Poradíme, kam se vydat, prozkoumáváte-li krásy Moravskosklezského kraje. Vězte, že i tato dříve průmyslová a hornická oblast má dnes co nabídnout.
Gastroturistika 1: kam po Česku na výlet za památkami i jídlem a pitím?
Součástí každého výletu není jen navštívená pamětihodnost, ale také podnik, kde svou cestu završíte dobrým jídlem a pitím. Máme pro vás několik tipů, kam zajít, když se vydáte objevovat jih naší země.
Honza Braniš: Na své barové začátky vzpomínám rád
Honza Braniš je jednou polovinou nerozlučné dvojice, která stojí za vznikem Fenix Drinks. Zároveň již 23 let působí v koktejlovém baru Bugsy’s, stál tak u úplných začátků koktejlové scény, která se v Česku po revoluci formovala. Začtěte se do rozhovoru s Honzou.
Červenec, koktejlový měsíc
První prázdninový měsíc patří slunečním paprskům, dovoleným, zahradním party a také trojici ikonických koktejlů, které přinesou osvěžení i v tom nejparnějším dni. Řeč je o Piña Coladě, Mojitu a Daiquiri.
Samer Selbak: Mým cílem je měnit tvář gastronomie v Česku
Kudy vedla cesta Samera Selbaka k Fenix Drinks, distribuční společnosti, kterou založil a vlastní se svým dlouholetým parťákem Honzou Branišem? Přečtěte si rozhovor a zjistěte, jakou vlastnost Sam závidí Honzovi.
Historie ginu: z lékárny až do nejoblíbenějších koktejlů
Červen patří ginu. Každou druhou sobotu v tomto měsíci se již tradičně slaví World Gin Day. Od původní myšlenky až k dnešnímu speciálnímu dni uběhla téměř čtyři století, během kterých gin zažíval svá zlatá období i přísné zákazy.
Frozen Daiquiri, to pravé letní osvěžení
Když se ke slovu dostane léto a teploty překročí určitou mez, nic nepřijde vhod víc než Frozen Daiquiri. Alkoholická ledová tříšť, kterou navíc můžete dochutit ovocem, co vám zrovna dozrává na zahradě.
Gin & Tonic ještě 3x jinak
Dvě složky, ale stovky kombinací. Právě v této pestrosti a jednoduché přípravě nejspíš tkví neutuchající obliba koktejlu Gin & Tonic. Přinášíme další variace na populární spojení.
Čas na oslavu, dnes je Světový den koktejlů
Slavit různé mezinárodní a světové dny je v posledních letech velmi oblíbeným zvykem. Dnešek patří Světovému dni koktejlů. Připomeňte si, kdo za tímto významným datem stojí, jak dlouho se slaví a co vlastně definuje slovo koktejl.
5 knih, které ve vaší knihovně nesmí chybět
Objevování světa destilátů skrze jejich chuť je jistě zábavné stejně jako poučné. Vědomosti lze ale nabýt i dalším osvědčeným způsobem – z odborných knih. Které by ve vaší knihovně neměly chybět?
Gin & Tonic 3x jinak
Dvě složky, ale stovky kombinací. Právě v této pestrosti a jednoduché přípravě nejspíš tkví neutuchající obliba koktejlu Gin & Tonic. Přesvědčte se o tom sami – máme pro vás tři receptury na různé varianty G&T.
Tom Collins – nestárnoucí klasika
Jednoduchá kombinace ginu, citronu, cukru a sody je s námi od 19. století a od té doby nijak neztrácí na popularitě. Koktejl je skvělým osvěžením zejména v létě, přijde však vhod kdykoli hledáte lehký, nepříliš sladký a svěží drink.
Oslavte Velikonoce s drinkem v ruce
Během Velikonoc si koledníci vedle vajec nezřídka vyslouží i něco ostřejšího. Pokud ovšem nejste příznivci čistého alkoholu, vyzkoušejte některou z našich osvěžujících koktejlových receptur.
Raul de Faria: Cachaça Magnífica je produktem brazilského slunce
Značku Cachaça Magnífica založil v roce 1985 João Luiz de Faria, dnes v jeho práci pokračují potomci – Ana Luiz a Raul Faria, který je generálním ředitelem značky a se kterým jsme si o cachaçe pohovořili. Přečtěte si rozhovor.
Cuba Libre – drink plný svobody
Pro mnoho lidí představuje rum s kolou vůbec první zkušenost s míchanými nápoji. Ať už název Cuba Libre používáme obecně pro jakýkoli rum s kolou či pro daný koktejl, má tento drink speciální místo v srdcích nejednoho z nás.
Koktejly z cachaçy
Nejznámějším koktejlem na bází cachaçy je jednoznačně Caipiriñha. V posledních letech se však mixologie cachaçy rozvíjí a vznikají nové receptury. O některé z nich se s vámi nyní podělíme, ale nebojte, o klasickou Caipiriñhu vás také neochudíme.
Liza Cordero: Vůně našich rumů mě uchvacuje každý den
Master blenderka Liza Cordero zasvětila rumu Don Q značnou část svého života. Co její pozice obnáší a jak těžké bylo prosadit se v převážně mužském oboru? Ne náhodou přinášíme rozhovor s Lizou začátkem března, kdy se slaví Mezinárodní den žen.
Rum vs. cachaça
Když přijde na zařazení nápoje cachaça, neexistuje jednotný názor. Zatímco někteří ji považují za jednu z rumových podkategorií, jiní ji vnímají jako samostatnou skupinu. Cachaça má s rumem plno společných vlastností, ale v určitých nuancích se od něj zároveň odlišuje.
Jura Omelka: Díky rozmanitosti botanicals mě stále baví destilovat gin
TŌSH Distillery je moravská rodinná palírna, která navazuje na tradici výroby lihovin v Těšeticích. S Jurou Omelkou, který za provozem TŌSH Distillery stojí, jsme se podívali blíže na minulost, současnost i budoucí plány palírny.
Jakub Slaba: Nikdy mě nenapadlo, že bych dělal něco jiného
Jakub Slaba zasvětil gastronomii celý svůj dosavadní život. A nezdá se ani, že by jeho profesní kroky vedly v nejbližších letech někudy jinudy. Dnes ho najdete v jedné ze dvou michelinských restaurací u nás, Fieldu Radka Kašpárka.
Výroba rumu od A do Z
Karibik. Slovo, které většinu pijanů rumu napadne ve spojitosti s tímto destilátem jako první. Přestože se tato oblast za kolébku rumu skutečně považuje, dnes už pronikl snad do všech koutů světa. Ať už ale pochází odkudkoli, jeho cesta začíná vždy stejně – na poli s cukrovou třtinou.
Patrik Jandus: Na gastronomii mě baví, že rozdávám lidem radost
Koktejlový bar Public Interest se nachází v centru Prahy, blízko kláštera sv. Anežky. Stane-li se z vás pravidelný host, dříve nebo později vás bude obsluhovat Patrik Jandus, který v baru pracuje už tři roky. Byla v jeho případě gastronomie láskou na první pohled?
Hot Buttered Rum – parťák do ledových dní
Zima nekončí, naopak se zdá, že teprve nyní se pořádně přihlásí o slovo. Hot Buttered Rum, který 17. ledna slaví svůj svátek, je ideálním nápojem do chladných dní. Kde se vzal nápad smíchat rum s máslem a jak si tento nápoj připravit?
10 základních druhů rumu
Vyznat se v pestrém světě rumů není jednoduché. Pro snazší orientaci slouží klasifikace, ovšem ani ta není vždy jednoznačná. Sepsali jsme proto deset základních druhů rumu napříč všemi možnými způsoby dělení, včetně jejich charakteristiky.
Koktejly na Silvestr
Příchod nového roku se blíží a vy jistě už přemýšlíte, čím ho oslavit. Ať už poslední večer v roce strávíte s partnerem, rodinou nebo přáteli, namíchejte si jednoduché koktejly. Přinášíme inspiraci na čtyři silvestrovské drinky.
Ohlédnutí za rokem 2022
Příchod nového roku je pro mnohé příležitostí k ohlédnutí se za tím starým a bilancování. Nejinak je tomu i v našem případě. A když se podíváme, jakou cestu jsme jako firma za krátký rok ušli, jsme mile překvapeni.
Recept na rumové kuličky
Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, ale také rumové kuličky patří mezi nejoblíbenější vánoční sladkosti. Na rumových kuličkách je skvělé především to, že jsou jednoduché, nemusí se péct a stačí vám pouhých pět ingrediencí.
Rumové Vánoce
Prosinec patří mezi rumaři k jednomu z nejoblíbenějších měsíců, a to díky rumovému adventnímu kalendáři. Do Štědrého dne se tak každý den zabaví objevováním nových vzorků. Ale co pak?
Vánoční koktejly
S příchodem adventu nastává sváteční atmosféra. Zpestřete si ji skvělými koktejly, které si snadno připravíte doma. Přinášíme inspiraci na čtyři vánoční drinky, s nimiž si zpříjemníte přípravy na svátky i samotný Štědrý večer.
Čím vybavit domácí bar
Vytvořit si malý domácí bar nemusí být vůbec na škodu. Své oblíbené láhve tak budete mít vždy po ruce a nezaskočí vás žádná nečekaná návštěva. Jaké láhve by v dobře vybaveném domácím baru neměly chybět?
10 zajímavostí o toniku
Tonik dříve nebýval pouze hořkou limonádou, ale také lékem. Za touto tekutinou se skrývá víc, než se na první pohled může zdát. Co dalšího například? Sepsali jsme pro vás deset zajímavostí, díky nimž tonik třeba více upoutá vaši pozornost.
Jak si správně vybrat rum?
Kategorie rumu je velmi bohatá a pestrá. Vyznat se v ní a zvolit ten správný rum pro danou příležitost tak není vůbec jednoduché. V tomto článku vám pomůžeme se ve světě rumu trochu zorientovat, a hlavně vám poradíme, jaké informace na láhvi hledat, abyste snáze našli ten pravý.
Kam v Praze na Gin & Tonic?
Létu už dávno odzvonilo. Existuje však několik koktejlů, které jsou nadčasové a chutnají skvěle v jakémkoli počasí. Jedním z nich je i Gin & Tonic. Kam se na něj vypravit? Máme pro vás tip na tři pražské bary, kde vám namíchají ten nejlepší.
Jaroslav Štrunc: Za barem platí, že se nic nebude opakovat
Další rozhovor s barmanem nás zavede do plzeňského My Friends baru, který před několika lety změnil svou tvář z původního Amigos baru. Za změnou konceptu z party podniku v koktejlový bar stojí Jaroslav Štrunc, který zde brzy oslaví své patnáctileté výročí.
Ohlédnutí za Bar Convent Berlin 2022
Bar Convent Berlin sami organizátoři přirovnávají k barmanským Vánocům. A oprávněně. Takovou událost jsme si nesměli nechat ujít. Jak jsme prožili celé tři dny? Přečtěte si náš report.
Výroba ginu: od botanicals po jalovcovou pálenku
Vznik ginu není obestřen žádným tajemstvím. Přesto neuškodí připomenout, jak se jeden z nejpopulárnějších destilátů současnosti vyrábí a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy.
Espresso Tonic – netradiční ledová káva
Ledová káva, to není jen kafe s mlékem, ale může jít i o poměrně nedávný hit na trhu, konkrétně Espresso Tonic. Kde se tento populární nealkoholický koktejl zrodil a jaké za svou krátkou existenci získal varianty?
Punč 3x jinak
Vznik punče můžeme vysledovat do 17. století a jeho název odkazuje k číslovce pět, jelikož se historicky skládal z pěti složek. My vám přinášíme tři moderní variace na jeden z nejrozšířenějších koktejlů.
Startuje jubilejní Negroni Week
Celý tento týden, od 12. do 18. září, je zasvěcený koktejlu Negroni. Letos se Negroni Week koná již po desáté a v současnosti se jedná o celosvětovou záležitost, do níž se zapojují i přední české bary.
Bitters: z léku koktejlovou přísadou
Kde se vzaly bitters? A jak se stalo, že se hořké léčivé kapky staly nedílnou součástí barového světa? Připravili jsme krátký článek o jejich historii, který tuto záhadu zodpoví.
Mai Tai 3x jinak
Koktejl Mai Tai je nejznámějším zástupcem tiki kultury. Kombinace několika rumů, čerstvé limetkové šťávy a sladkých sirupů představuje svěží závan exotiky. Vyzkoušejte jednu ze tří variant, které přinášíme u příležitosti National Mai Tai Day.
Tomáš Vostrý: Dobrý Gin & Tonic nikoho neurazí
Rozhovor s barmanem Tomášem Vostrým z pražského Balcony Baru. V podniku, který se může pyšnit výhledem až k Národnímu divadlu, působí od roku 2018. Gastronomie přitom nebyla jeho první volbou.
Jak pít rum?
Tato prostá otázka stále zůstává předmětem debat. Odpověď je přitom zcela jednoduchá: pijte rum tak, jak vám chutná. Ovšem pozor, budeme-li se bavit o degustaci, jsou jisté zákonitosti zcela na místě.
Chinin, lék i zabiják
Když se řekne chinin, mnozí z nás si ho automaticky vybaví ve spojitosti s tonikem. Víte ale, odkud se bere a že v běžných tonicích nemusí vůbec pocházet z chinovníku?
Martin Libotovský: Barmanství byla láska na první pohled
Rozhovor s Martinem Libotovským, šéfbarmanem pražského rumového baru Cohiba Atmosphere. Kudy vedla jeho cesta k barmanství a s jakými produkty Fenix Drinks se mu nejlépe pracuje?
Daiquiri 3x jinak
V podstatě neexistuje měsíc, v němž by chyběl den zasvěcený nějakému nápoji. Tentokrát oslavujeme Daiquri Day, který připadá na 19. července. Vyzkoušejte některou z variant jednoduchého koktejlu, které si snadno namícháte i doma.
5 nejpopulárnějších rumových koktejlů
Každý rok slavíme druhou červencovou sobotu World Rum Day. U této příležitosti si představíme pět koktejlových favoritů na bázi rumu podle Drinks International, kteří skončili mezi padesáti nejlepšími.
10 zajímavostí o applejacku
O applejacku se toho moc na starém kontinentu nenamluví. Proč? Dlouhá léta byl ryze americkou záležitostí a Evropané preferovali „lokální“ jablečnou pálenku, francouzský calvados. Pojďme to nyní změnit.
Martini 3x jinak
Rok se s rokem sešel a my brzy opět oslavíme World Martini Day, který připadá na 19. června. Klasický koktejl, který vznikl v 19. století, získal do dnešních dní mnoho různých variant. Vyzkoušejte jednu z těch našich.
Old Fashioned – gentleman s kostkou cukru
Je považován za první koktejl vůbec, má vlastní skleničku a jeho objevení si přivlastňuje hned několik osob. Představujeme jeden z nejklasičtějších koktejlů Old Fashioned, který 14. června oslaví svůj svátek.
5 nejpopulárnějších ginových koktejlů
Příští sobotu, 11. června 2022, oslavíme World Gin Day. Jak jinak než přípitkem. Jenže zrovna gin není pití, které by si člověk vychutnal jen tak, maximálně s kostkou ledu. Představujeme vám proto pětici nejpopulárnějších ginových koktejlů světa.
Fenix Drinks & Rumfest 2022
V sobotu 22. května se uskutečnil jubilejní 10. ročník Rumfestu a my byli u toho! Přečtěte si krátké shrnutí letošního ročníku, kde byl Fenix Drinks zastoupen hned třemi bary.
Lars Renbjer, námořník s vlastním navy rumem
Lars Renbjer měl kariéru v nápojovém průmyslu zdánlivě předurčenou odmala. Ale mezitím se stal ještě součástí švédského královského námořnictva. Láska k lodím a nápojům se pak jednoho dne spojila ve vlastní značku námořnického rumu Gunroom.
Rumová legislativa podle karibského společenství
Mezi nejpalčivější témata týkající se výroby rumu patří nesjednocená legislativa a klasifikace. Pak je tu ovšem Karibské společenství, které již v roce 2008 vydalo legislativu dodržovanou všemi členskými zeměmi. Přinášíme vám překlad jejího znění.
Přivítejte koledníky jarními koktejly
Blížící se Velikonoce jsou ideální příležitostí, kdy si dopřát něco dobrého. Sezvěte přátele a připravte si bohaté velikonoční hody. Namísto obvyklých nápojů vyzkoušejte míchané drinky, které si snadno připravíte doma.
Lucie Hlaváčová: Vždy jsem pila jen rum
RumGirl Lucie Hlaváčová sebe samu označuje jednoduše jako „holku, co miluje rum“. My k tomu dodáme, že také natáčí podcast RUMění, který má v současnosti již 43 dílů. Jaké bylo její první setkání s rumem, čím si ji získal a jaký má rumový sen?
Botanicals, osobitost každého ginu
Není gin jako gin. Jak to? Nejen, že existuje několik druhů, ale také se liší podle použitých botanicals. A jelikož není pevně dané pravidlo, co se smí a nesmí přidat, ve světě natrefíte na opravdu zajímavé kousky. Pár vám jich představíme.
V hlavní roli vermut
Jaro sice začalo oficiálně už včera, ale na dnešek, 21. března, připadá další významný den, a to World Vermouth Day. Připravili jsme pro vás několik lahodných koktejlů, se kterými dnešní den důstojně oslavíte.
Francisco Terrazas: Třtina má v Mexiku staletou historii
Paranubes vzniká divokou fermentací čerstvé šťávy cukrové třtiny vypěstované na polích José Luíse Carrery. Výroba probíhá na jeho farmě, uprostřed panenské mexické přírody. Kde se ale v zemi proslulé tequilou vzal rum? Jeho překvapivé kořeny nám odhalil spoluzakladatel značky Francisco Terrazas.
Margarita 3x jinak
Každý rok se 22. února slaví National Margarita Day a nejinak je tomu i letos. V našich končinách jde sice o méně ideální období, ale nakonec proč si nezpříjemnit zimní měsíce osvěžujícím drinkem, který vám připomene léto. Připravili jsme pro vás tři varianty, které si snadno namícháte kdekoli.
DramRoom: Starosti překonáváme vlastním nadšením
Jak zpřístupnit prémiové destiláty širšímu publiku? Na tuto otázku hledali odpověď i Tomáš Kříž a Honza Rotrekl, zakladatelé projektu DramRoom. Ten se zabývá prodejem degustačních vzorků destilátů.
Lucia Hava: Rum House si bude vždy žít vlastním životem
Lucia Hava se za barem pohybuje bezmála 20 let a stejnou dobu se věnuje rumu. Patří tak mezi největší rumové odborníky u nás. Pořádá degustace a pravidelně navštěvuje rumové festivaly. Rum je pro ni nejen prací, ale také koníčkem a vášní.
Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly
V sobotu 29. ledna 2022 se sešlo 12 účastníků kurzu spolu s lektorem Ivo Dvořákem v holešovickém Baru Kamenická a společně prozkoumali pestrý svět ušlechtilých destilátů. Jak celý kurz probíhal? Přečtěte si naši reportáž a nechte se nalákat na jeden z dalších termínů.
Robin Honhold: Čím déle stráví rum v sudu, tím méně z jeho skutečného charakteru zůstává
Master blender Robin Honhold stojí mimo jiné za nedávnou novinkou, The Duppy Share XO. Při příležitosti uvedení na český trh jsme Robinovi položili pár otázek. Co pro něj znamená rum, jaká myšlenka stála za vznikem nového prémiového rumu a proč do směsi použil pouze rumy z Barbadosu?
A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů
Dnes, 20. ledna 2022, kotví plachetnice Galant v přístavu Boca Chica v Dominikánské republice. Nakládá zde rum a gin pro dánskou společnost A Clean Spirit. Pojďme se společně podívat, co destiláty, které dnešním dnem zahajují svou cestu do Evropy, čeká.
Cukrová třtina, rostlinný poklad
Aby se rum mohl nazývat rumem, musí být vstupní surovinou cukrová třtina. Přestože svůj domov nalezla v Karibiku a Jižní Americe, původně pochází z jihovýchodní Asie. Do Karibiku se dostala teprve v 15. století díky Kryštofu Kolumbovi. Co dalšího bychom o této rostlině měli vědět?
Robert Serrallés: Rumová kategorie potřebuje více transparentnosti
Robert Serrallés je šestou generací výrobců rumu a v Destilería Serrallés zastává post viceprezidenta. Ve své funkci má na starosti zejména strategické plánování, ale dohlíží také na vývoj nových produktů. S kým jiným bychom měli nahlédnout do tajemství výroby rumu Don Q?
5 nejdražších rumů na světě
S největší pravděpodobností nikdo z nás nenajde následující láhve pod vánočním stromečkem. Pojďme se ale na chvíli zasnít: kdyby naši blízcí měli neomezený rozpočet a rozhodli se nám koupit jednu z nejdražších láhví rumu na světě, na co bychom se mohli o Štědrém dnu těšit?
Bintu Singh: Udržitelnost je důležitá, aby planeta zůstala zelená
Bintu Singh stojí v čele dánské společnosti A Clean Spirit, která klade u svých produktů důraz na udržitelnost ve všech aspektech – od surovin přes výrobce a dodavatele až po balení a prodej. Podobné rozhodnutí přináší řadu výzev, o kterých nám Bintu pověděl.
10 zajímavostí o vermutu
Vermut v poslední době zažívá opětovný rozmach, zejména díky zájmu barmanů o klasické koktejly. V nich totiž tvoří jednu z hlavních složek. Pojďme se proto podívat na vermut pěkně zblízka a podrobněji si ho představit.
Skleničky na rum a degustace – existuje správná cesta?
Běžná konzumace nápoje je jedna věc, ta žádným dogmatům nepodléhá. Ale chcete-li zkoumanou tekutinu co nejlépe poznat a nachutnat, měli byste na pár pravidel dbát. Jaká pravidla to jsou, představíme v článku.
Milan Háva: Každý, kdo pije a propaguje rum, je můj přítel
U Milana Hávy nelze lásku k rumu přehlédnout. Stačí se zajít podívat do podniku Rum House v Žitné ulici, který vede spolu se svou ženou. Rum se jim oběma stal nejen koníčkem, ale také živobytím. Proto se rum a Rum House staly stěžejními tématy našeho rozhovoru.
Recept na vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc
Vaječný likér, nebo familiárněji také vaječňák, není potřeba dlouze představovat. Krémový sladký nápoj žluté barvy patří k vánočnímu období stejně jako svařené víno a rozzářená světla. Jak na ten nejlepší? O svůj recept se podělil tým bistra Špejle.
Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka
Po loňské přestávce se opět uskutečnil největší barový svátek a veletrh v Evropě, Bar Convent Berlin. Celkem zde bylo k vidění 210 vystavovatelů z 22 zemí, kteří dohromady přivezli přes tisícovku rozličných nápojů všech možných kategorií. Vše obejít a ochutnat není v lidských silách ani za tři dny, po něž Bar Convent Berlin trvá. Přesto se s vámi podělím o několik postřehů a zážitků z letošního ročníku.
Gin & Tonic – nerozlučný pár
Oslavte s námi dnešní International Gin & Tonic Day. Jak vznikla oblíbená kombinace ginu a toniku a jak je možné, že si svou popularitu udržela do dnešních dní? Sepsali jsme historii ginu, toniku i jejich propojení. Důvod jejich soudobé obliby je pak jednodušší, než byste čekali.
20 základních rumových pojmů
Rumová terminologie je stejně bohatá a pestrá jako rumy samotné. Existuje spousta druhů rumu, které se odlišují podobou vstupní suroviny, destilací, zráním a stářím. Každý pak nese své označení a vyznat se ve všech pojmech může být leckdy obtížné.
Jalovec, základ ginu
Každý, kdo se aspoň trochu zajímá o destiláty, ví, že základní surovinou pro výrobu ginu je jalovec. Kolik toho ale víte o samotném jalovci? O té pro vznik ginu tolik důležité plodině? Pojďme se na jalovec podívat podrobněji.
Margarita – koktejl tisíce příběhů
Málokterý koktejl se těší takovému přetlaku údajných vynálezců jako Margarita. V případě tohoto drinku na bázi tequily se můžeme setkat dokonce s deseti verzemi příběhu o jeho vzniku. Samozřejmě některé jsou více pravděpodobné než jiné, ale jak to skutečně bylo, se nejspíš nikdy nedozvíme.
Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal
O našich produktech vám říkáme první poslední. Ale kdo za nimi stojí a je jejich tváří? Nastal čas vám postupně skrze rozhovory představit více i naše výrobce. Tentokrát na naše dotazy odpovídal Joshua Singh, který stojí za dánskou společností 1423 a značkou Ron Cristóbal.
Negroni – koktejl hořký jako sám život
Tento týden, od 13. do 19. září 2021, probíhá Negroni Week. Na který jiný nápoj bychom se proto měli tentokrát zaměřit než právě na jednoduchou kombinaci ginu, vermutu a Campari, která se pro svou hořkost stala oblíbeným nápojem barmanů, ale i mnoha dalších.
10 zajímavostí o ginu
Gin je jedním z nejpopulárnějších destilátů dnešní doby. I v dobách minulých byla obliba ginu extrémní, rozhodně však neplatil za fancy pití. Spíš za nápoj dělníků a chudiny. To se změnilo až na přelomu 18. a 19. století, kdy vznikli první velcí výrobci ginu.
Společnost The American Distilling Institute označila Ron Colón za jeden z nejlepších craftových rumů
Každý rok hodnotí The American Distilling Institute řemeslně vyráběné destiláty. Mezi oceněnými rumy se v letošním roce objevila i značka Ron Colón, kterou najdete v našem portfoliu. Na tento úspěch jsme proto náležitě hrdí.
Letní drinky, které neomrzí
Léto je v plném proudu, dovolenkový režim vrcholí a vlahé večery můžete vylepšit už jen míchanými drinky. Vybrali jsme pro vás tři receptury na klasické rumové koktejly, které nestárnou a nikdy neomrzí. Který z nich vyzkoušíte jako první: Piña Coladu, Mojito nebo Daiquri?
Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem
Lisa Laird patří k deváté generaci rodiny, která od roku 1698 dává vzniknout tradičnímu americkému nápoji applejack. Jak Lisa tvrdí, jablka jsou jejím osudem. V rozhovoru také prozrazuje, kolik kilogramů jablek je v jediné láhvi applejacku Laird's nebo co by dělala, kdyby se rozhodla nepokračovat v rodinné tradici.
10 zajímavostí o tequile
Přestože obliba tequily obecně roste, stejně jako poptávka po tomto nápoji, drží se stále v pozadí za rumem a ginem. Tím pádem ani povědomí o tequile, jejím původu a její výrobě ještě není značné. K dnešnímu Tequila Day proto pokračujeme v sérii zajímavostí o konkrétním destilátu právě tequilou.
Daiquiri – tři složky a stovky variací
Koktejl Daiquiri je dlouhodobě oblíbeným drinkem. Nejen, že si jej vychutnával Ernest Hemingway, který jich údajně dokázal spořádat 15 za odpoledne, ale v roce 1960 si jím připil i J. F. Kennedy, když porazil Nixona v prezidentských volbách. Jaká je historie tohoto populárního koktejlu?
Mojito – letní evergreen
Přestože se několik posledních let spekuluje o tom, zda je Mojito již za zenitem, skutečnost je zcela jiná. Mojito stále patří mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů světa a popularitě se těší zejména v letních měsících. Tím spíš nevymizely ani různé ochucené a ovocné varianty, k nimž letní období plné čerstvě dozrálého ovoce přímo vybízí.
Protřepat, nemíchat
James Bond, zarputilý odpůrce míchaných (nikoli však míšených) nápojů způsobil, že tato fráze je protřepaná natolik, až je otřepaná. Zanechme však slovíčkaření. Důležité je, že každý z vás v tuto chvíli ví, jakému koktejlu se dnes budeme věnovat. Je jím král mezi drinky: Martini. Dvousložkový koktejl, který dokazuje, že i zdánlivě jednoduchá kombinace se může stát vědou.
Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma
David Blom a jeho nevlastní mladší bratr Sebastiaan se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse Alfonse. Indonéský rodák emigroval do Nizozemska, kde si velmi oblíbil tradiční jenever. Ten doplňoval o typické indonéské koření, aby si připomenul svou rodnou zemi. Nevědomky tak položil základy, na nichž o mnoho let později bratři Blomové vystavěli značku Bobby’s.
Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit
Jiří Rabel a Jakub Janeček jsou obchodní partneři, kamarádi a majitelé distribuční společnosti Ultra Premium Brands. Její základy položili už v roce 1992, ačkoli UPB jako takové vzniklo o něco později. Z širokého portfolia je Jiřímu Rabelovi nejbližší rum, o kterém jsme si spolu povídali. Kromě toho zavzpomínal i na začátky společnosti v 90. letech a na vůbec první produkt, který s Jakubem do Česka přivezli.
Párování rumů s doutníky pro začátečníky
Chvilka klidu, doutník a sklenka výtečného destilátu. Možná se ptáte, co víc si přát. Pravda, k dokonalosti chybí už jen málo. Tím posledním krůčkem však může být párování doutníku a destilátu, aby chuť obojího byla ve vzájemné symbióze a umocnila celkový dojem a požitek. Nejčastěji se při párování s doutníky hovoří o whisky, existuje ale ještě jeden nápoj, který k nim perfektně ladí – rum.
Počátky rumové kultury v Česku
Ve čtvrtek 13. května 2021 se při příležitosti Světového dne koktejlu uskutečnil 16. RumRock Live, online degustace rumových koktejlů. Pozvání přijali také speciální hosté Václav Vojíř, majitel Bugsy’s, nejstaršího koktejlového baru v České republice, a Martin Kraut, vydavatel magazínu Barlife a zakladatel a organizátor českého Rumfestu. Společně zavzpomínali na začátky české barové scény v 90. letech a na rozvoj rumové kategorie u nás.
Připravte si perfektní Gin & Tonic
O tomto dnes již legendárním long drinku byly popsány stohy papíru. Proto se v následujících řádcích spíš než na historická data zaměříme na to, jak si Gin & Tonic správně namíchat. Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě dvousložkových drinků, jako je Gin & Tonic, nelze nic zkazit. Ale pokud chcete potěšit své hosty v baru nebo zazářit na grilovačce s přáteli, dbejte na detaily.
O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja
Rodina Dvořákových se v barové gastronomii pohybuje již od roku 2007. Na provozu jejích dvou barů, La Casa de la Havana vieja a Banker’s Baru, se aktivně podílí všichni členové rodiny. Lukáš Dvořák má na starost samotný provozu barů, proto jsme se rozhodli jej vyzpovídat a zeptat se nejen za začátky rodinného podnikání, ale také na rumy, koktejly či vývoj barové scény.
Jak na domácí bar?
Rádi byste si doma namíchali koktejl, ale chybí vám potřebné vybavení? Naštěstí pro vás není vytvoření kvalitního drinku v domácích podmínkách nereálné. A vůbec k tomu není zapotřebí mnoha drahých nástrojů, ani speciálních surovin, se kterými se můžete setkat v koktejlovém baru. Nicméně několik základních pomůcek vám pomůže doma vytvořit nezapomenutelný zážitek pro vás i vaše přátele.
Mai Tai – pozdrav z tropického ráje
Slavný rumový drink je jedním ze základních stavebních kamenů koktejlové tiki kultury. Ta vznikla ve 30. letech 20. století v USA a inspirovala se životem domorodých obyvatel jižního Pacifiku a Francouzské Polynésie. Podle místních legend byl Tiki prvním člověkem na Zemi a dodnes je vyobrazován v podobě dřevěného totemu či kamenné sochy.