Bloody Mary: rajčatový lék na kocovinu
Bloody Mary: rajčatový lék na kocovinu
Těžko bychom hledali drink, který budí více emocí. Někteří na slavnou recepturu nedají dopustit, jiní by koktejl s rajčatovou šťávou ani neochutnali. Tušíte správně, řeč je o Bloody Mary. Odkud pochází receptura oblíbeného léku na kocovinu? Objevte s námi historii míchaného nápoje, který si skvěle vychutnáte třeba u brunche.
Teorií o vzniku známého koktejlu je několik. Často se zmiňují 20. léta 20. století a pařížský Harry’s New York Bar. V oblíbeném podniku Ernesta Hemingwaye Bloody Mary údajně poprvé namíchal barman Fernand Petiot. Jiné zdroje hovoří o roce 1930, New York‘s 21 Clubu a Henrym Zbikiewiczovi. Další tvrzení připisuje recepturu Bloody Mary umělci Georgi Jesselovi, který právě New York‘s 21 Club často navštěvoval. Ať už krvavá Mary vznikla kdekoliv, receptura se rychle proslavila po celém světě.
Název drinku je předmětem bouřlivých debat. Jedna možnost vede ke královně Marii I., známé jako Krvavá Marie (Bloody Mary). Ta vládla Anglii a svou přezdívku získala kvůli popravám řady protestantů, které nařídila v 16. století. Další variantou vzniku názvu je samotná barva koktejlu, která připomíná krev.
Virgin Mary i Bloody Caesar
Nejrozšířenější variantou je klasická receptura, která v případě nouze slouží i jako tzv. vyprošťovák – rajčata pomáhají dorovnat hladinu elektrolytů, tabasco a worcester zase stimulují organismus. Stejně jako řada jiných koktejlů má i Bloody Mary spoustu variant, se kterými se můžete setkat. Nejsnazší je Virgin Mary pro abstinenty – v tomto případě se pouze vynechává vodka. Existuje ale několik dalších obměn, třeba Bloody Caesar nahrazuje rajčatovou šťávu směsí rajčatové šťávy a výtažku z mušlí (clamato). Pokud si objednáte drink Bloody Maria, místo vodky si vychutnáte tequilu.
Originální Bloody Mary si můžete jednoduše namíchat i doma. Původní receptura obsahovala pouze vodku a rajčatovou šťávu. V průběhu času se přidávaly další ingredience, ale postup nadále zůstává velice jednoduchý. Stejně jako u všech ostatních koktejlů je i zde dobré dbát na přesné poměry a kvalitní ingredience.
Dobrým tipem může být Tried & True Vodka z portfolia Fenix Drinks. Díky většímu obsahu alkoholu je ideálním základem do míchaných drinků. Lépe totiž vyniknou všechny chutě, což se obzvlášť u Krvavé Mary hodí. Tato neutrální vodka byla vyrobena s ohledem na potřeby současných barmanů a je to znát – bude se vám s ní pracovat jedna báseň. Jak si tedy Bloody Mary připravit?
Receptura Bloody Mary
9 cl vodky Tried & True
18 cl rajčatové šťávy
3 cl citronové šťávy
worcester
tabasco
(celerová) sůl a pepř
Okraj vysoké sklenice namočte v citronové šťávě a obalte v soli. Pokud máte k dispozici celerovou sůl, použijte tu. Dodá drinku nečekaný nádech. Do míchací sklenice nadávkujte všechny ingredience, jemně promíchejte a dolaďte chutě dle svého gusta. Opatrně přelijte do vysoké sklenice naplněné ledem, ozdobte řapíkatým celerem a podávejte.
Zdroj fotografií: Unsplash, archiv značky
Fotogalerie