Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma
Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma
David Blom a jeho nevlastní mladší bratr Sebastiaan se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse Alfonse, kterého nejbližší oslovovali Bobby. Indonéský rodák emigroval do Nizozemska, kde si velmi oblíbil tradiční jenever. Jelikož mu však chyběl i jeho původní domov, doplňoval jenever o typické indonéské koření, aby si připomenul svou rodnou zemi. Nevědomky tak položil základy, na nichž o mnoho let později bratři Blomové vystavěli značku Bobby’s.
Jak to celé začalo?
Náš příběh se začal psát ve chvíli, kdy Sebastiaan objevil u své matky starou láhev a ona mu vyprávěla o našem dědečkovi a jeho unikátním indonéském receptu na jenever. Nemluvila o nikom jiném než o Jacobusu Alfonsovi,
kterému přátelé a rodina neřekli jinak než Bobby. Narodil se v indonéském Naku a později emigroval do Holandska, kde si zamiloval jenever. Chyběla mu ale chuť domova, proto začal do svého jeveneru přidávat typické indonéské koření a bylinky. Nevědomky tak vytvořil svůj
signature gin a položil základy našeho současného Bobby’s Dry Ginu.
Inspirováni tímto příběhem o našem dědečkovi jsme se s bratrem vypravili do palírny Herman Jansen, která je jedna z nejstarších v Holandsku. Lihoviny zde vyrábí od roku 1777 a rodinná tradice dnes funguje přes sedm generací. Věděli jsme, že jsme na správném místě. Společně s nimi jsme začali pracovat na obnovení receptury. Výsledkem je jedinečný gin, jenž spojuje tradiční výrobu jeneveru s indonéskými bylinami a kořením.
Našli jste pouze prázdnou láhev – podle čeho jste tedy sestavovali recepturu?
Od chvíle, kdy jsme našli láhev, v níž se dříve ukrýval dědečkův vylepšený jenever, jsme se se snažili získat veškeré informace. Absolvovali jsme spoustu telefonátů s
příbuznými (indonéské rodiny jsou velmi rozsáhlé), abychom o receptu zjistili vše potřebné. Naše teta Betty, která je v rodině nejstarší, si naštěstí pamatovala přísady i další podrobnosti a mohla nám vše předat.
Působili jste s bratrem v nápojovém průmyslu před vznikem Bobby’s?
Ani ne. Sebastiaan distribuoval v Nizozemsku jednu belgickou pivní značku, takže měl o nápojích nějaké povědomí. Ale to je vše. Já jsem před založením značky Bobby’s pracoval v
módním průmyslu, takže jsem byl úplně nepolíbený.
Při výrobě ginu spolupracujete s palírnou Herman Jansen. Jak jste sám zmínil, jde o jeden z nejstarších lihovarů v Nizozemsku. Jak jste je přesvědčili ke spolupráci?
Zcela upřímně, vůbec jsme je nemuseli přesvědčovat. V Herman Jansen byli skutečně
šťastní, že jsme oslovili právě je. Dick Jansen, který byl v době vzniku ginu Bobby’s ředitelem palírny (dnes už je v důchodu), se do Indonésie zamiloval před lety. Bylo to, jako by do příběhu našeho dědečka zapadl další díl skládanky.
Jak dlouho vám trvalo, než jste dali dohromady správný poměr surovin?
Vytvořit recepturu nám zabralo téměř dva roky. Vyzkoušeli jsme 50 nebo 60 různých vzorků, než jsme našli ten pravý. Degustace začínaly vždy ráno, ještě před snídaní, aby naše
vnímání chutí bylo co nejméně poznamenané jinými vlivy. A testovali jsme tak dlouho, jak jen bylo v našich silách.
S jakou největší překážkou jste se museli v začátcích popasovat?
Nejtěžší pro nás bylo trpělivě vyčkávat, dokud se neobjeví ten správný vzorek, který pak uvedeme na trh. Jak jsem zmínil, vyvinout tu pravou recepturu nám trvalo docela dlouho, ale
chtěli jsme, aby to bylo perfektní. Vyžadovalo to velkou dávku trpělivosti a ne vždy to bylo snadné.
Kolik a jaké botanicals kromě jalovce váš gin obsahuje?
Jelikož jsme vycházeli z receptu našeho dědečka, byly botanicals předem jasné. Bobby’s Dry Gin obsahuje celkem osm rostlinných látek, přičemž každou z nich destilujeme samostatně. Jednu část
tvoří pro gin typické byliny jako jalovec, semena fenyklu, koriandr a šípky. Druhá část zastupuje naše indonéské kořeny a najdete zde citronovou trávu, hřebíček, skořici a pepř.
Zvažovali jste skladbu botanicals obměnit?
S výše uvedenými botanicals se nám podařilo dosáhnout perfektní vyváženosti a zároveň jsme propojili východ se západem, přesně jak jsme chtěli. Takže nikoli, nad jinými botanicals jsme neuvažovali.
Jak byste vy sám popsal chuť ginu Bobby’s?
Chuťový vjem je velmi individuální, ale jsem si jistý, že každý ucítí citronovou trávu, která nad ostatními rostlinnými složkami vyniká. Chuť Bobby’s se po napití otevírá zábleskem čerstvých citrusů
následovaných tóny jalovce. Střed je hřejivý díky hřebíčku a skořici, zároveň je možné vnímat i květinové tóny. Hřejivost skořice přechází v delší pepřový závěr.
V čem se liší Bobby’s Dry Gin a Bobby’s Jenever?
Recept našeho dědečka je v podstatě jenever infuzovaný dalším kořením. Z této původní receptury se vyvinul náš Bobby’s Dry Gin. Později jsme chtěli vytvořit také náš vlastní jenever, speciální
„grandson’s cut“, který bude poctou našemu dědečkovi. Základem pro tento jenever je sladové víno. Takže i když vás na první napití opět okouzlí závan citronové trávy, je Bobby’s Jenever jednoznačně rozpoznatelný od Bobby’s Dry Ginu.
Jaký je doporučený perfect serve vašeho ginu / jeneveru?
Pro gin doporučujeme následující servis: 50 ml ginu Bobby’s, 150 ml prémiového toniku (ideálně indian) a dozdobit osminkou pomeranče se třemi hřebíčky.
Pro jenever jsme vytvořili signature koktejl Jenever Spring, který kombinuje 50 ml jeneveru Bobby’s a 150 ml ginger beer. Zdobí se snítkou máty. Se Sebastiaanem jsme nedávno natočili krátké video, které ukazuje, jak snadná je příprava obou koktejlů.
Potisk na láhvi je designová záležitost, nebo má také svou symboliku?
Vzor na láhvi Bobby’s ginu se nazývá ikat a v Indonésii jde o tradiční barevné tkaniny. Ale tento vzor nenajdete jen na látkách, setkat se s ním můžete úplně všude. Indonéský vzor
jsme natiskli na tradičně tvarovanou láhev jeneveru, tzv. kruik. Tím jsme opět spojili východ se západem.
Co je vaším doposud největším úspěchem?
Těch máme hned několik! Máme 25% podíl na holandském trhu, což z Bobby’s dělá přední prémiový gin v Nizozemsku. Na to jsme skutečně hrdí. Získali jsme také několik ocenění: Bobby’s byl označen jako
nejlepší gin v Nizozemsku, dále jsme obdrželi trojitou zlatou medaili od Worldwide Spirit Association za všechny naše produkty (gin, jenever a limitovanou edici k pátému výročí). Ovšem největším úspěchem pro nás je, když zjistíme, že barman na druhém konci světa míchá
koktejly z našeho ginu. To se nikdy neomrzí!
V kolika zemích máte nyní zastoupení? Který exportní trh je největší?
Momentálně vyvážíme značku Bobby’s do více než 50 zemí světa. Mezi naše největší trhy patří Velká Británie, Německo, Itálie, Španělsko a Belgie, ale rosteme také v
dalších částech Evropy. A nově otevíráme kanadský trh!
Jaký je váš nejoblíbenější koktejl?
The Grandson. Další z našich signature drinků, tentokrát kombinace 35 ml Bobby’s Dry Ginu, 35 ml červeného vermutu (já používám Cocchi di Torino), 2 střiků Angostura bitters a pomerančové kůry na ozdobu. Vše
připravíte přímo ve sklenici. Naplňte ji ledem, nadávkujte veškeré ingredience a jemně promíchejte. Nakonec ozdobte pomerančovou kůrou.
Jaké novinky chystáte do budoucna?
Jednu čerstvou novinku jsme představili nedávno. Jde o předmíchané koktejly v plechovce, které si můžete vychutnat, ať už jste kdekoli. V jedné je klasický Bobby’s Gin & Tonic, druhá obsahuje Bobby’s Pink
Lemonade.
Fotogalerie