Caipirinha – brazilský poklad
Caipirinha – brazilský poklad
Základní surovinou Caipirinhy (vyslovuje se kajpiríňa) je cachaça, tradiční alkohol destilovaný přímo z čerstvě vylisované třtinové šťávy. Brazilci ji považují za své národní bohatství – stejně jako karneval, fotbal nebo sambu. Cachaça se smí vyrábět pouze v Brazílii, a tak jsou na ni místní patřičně hrdí. Říká se, že pít Caipirinhu je jako ochutnat kousek samotné Brazílie.
Není zcela jasné, kdy se Caipirinha objevila poprvé, ale s největší pravděpodobností se zrodila na počátku 20. století poblíž polí s cukrovou třtinou v São Paulu. A jako spousta jiných koktejlů byla i Caipirinha původně podávána jako lék. Venkované na potlačení neduhů smíchali limetku, česnek a med s cachaçou. Limetka měla vysokou koncentraci vitamínu C a cachaça obsahovala alkohol potřebný k urychlení vstřebávání vitamínů do těla, a tak byl drink velmi oblíbený při léčbě španělské chřipky.
Rolníci, kteří nápoj užívali kvůli léčivým účinkům, nevědomky dali koktejlu i název. Vychází ze slova „caipira“, což by se dalo přeložit jako „venkovan“ či „křupan“, a odkazuje právě na místní obyvatele, kteří kombinaci surovin objevili. Později byl med a česnek nahrazen cukrem a ledem a Caipirinha ve své dnešní podobě byla na světě!
Současné variace
Caipirinha je lahodná ve své základní receptuře, ale zároveň se velmi dobře oživuje. Skvěle si rozumí s ovocem, které můžete dle chuti přidat, nebo limetku rovnou nahradit jiným druhem citrusu. Výslednému drinku se pak říká Caipifruta a za vyzkoušení stojí zejména mučenka, jahody a ananas. Známé jsou také varianty s jiným druhem alkoholu. Nejznámější je tzv. Caipiroska – v této verzi nahrazuje cachaçu vodka. Obměna alkoholické složky je velmi oblíbená, můžete tak narazit na koktejl Caipirila s tequilou, Caipirissima s bílým rumem nebo Caipisaka se saké. Původní receptura je ale ověřenou klasikou, se kterou nešlápnete vedle.
Receptura Caipirinha No. 1
4 cl Cachaça Magnífica Tradicional
3/4 limetky nakrájené na kostičky
2 barové lžičky třtinového cukru
Limetku pokrájejte na kostičky, vložte na dno sklenky a přidejte cukr. Muddlerem pořádně rozmačkejte, abyste z limetek uvolnili šťávu. Nadávkujte cachaçu a doplňte sklenku ledovou tříští. Důkladně promíchejte barovou lžičkou a podávejte.
Receptura Caipirinha No. 2
4 cl Cachaça Magnífica Tradicional
3/4 limetky nakrájené na kostičky
2 barové lžičky třtinového cukru
Limetku pokrájejte na kostičky a vložte na dno šejkru. Přidejte do šejkru cukr. Barovým drtítkem (muddlerem) rozmačkejte, abyste z limetek dostali šťávu. Odměřte chachaçu a naplňte šejkr kostkami ledu. Důkladně vyšejkrujte. Do připravené sklenky přelijte celý obsah šejkru i s limetkami.
Fotogalerie