David Blom: Chceme zůstat věrni sami sobě a odkazu našeho dědečka

David Blom: Chceme zůstat věrni sami sobě a odkazu našeho dědečka

David Blom: Chceme zůstat věrni sami sobě a odkazu našeho dědečka

Za značkou Bobby’s stojí bratři David a Sebastian Blomovi, kteří se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse „Bobbyho“ Alfonse. Indonéský rodák emigroval do Nizozemska, kde si oblíbil tradiční jenever. Jelikož mu chyběl původní domov, doplňoval destilát o typické indonéské koření, které mu připomínalo rodnou zemi. S Davidem jsme si povídali před dvěma lety, kdy jsme se ho vyptávali na začátky Bobby’s Ginu. Nyní nás hlavně zajímalo, jak se posouvá ginová kategorie i značka Bobby’s jako taková. A také zda plánují oslavy na příští rok, kdy uplyne 10 let od uvedení značky.

Jak bys popsal Bobby‘s Gin někomu, kdo ho ještě nikdy neochutnal?
Osvěžující, s vyváženou kořenitou dochutí. Nejprve nastupuje chuť svěžích a chladivých citrusů, po nich následují živé tóny jalovce a v závěru přichází směs indonéského koření a klasických ginových botanicals jako hřebíček, skořice a citronová tráva. Jde o gin moderního stylu se spoustou chutí.

02Který gin z vašeho portfolia je nejlepší pro začátečníky a který gin bys doporučil zkušenému milovníkovi ginu?
Z našeho portfolia si vybere jak začátečník, tak zkušený milovník ginu, protože oba jsou chuťově snadno přístupné. Jak náš klasický Bobby‘s Dry Gin, tak speciální edice Pinang Raci vynikají svou chutí, atypickým kořením a svěžestí, takže si můžete vybrat sami, který vám lépe sedne.

Co se ti vybaví, když se řekne „kvalitní gin“? Jaký by měl být?
Pro mě je velmi důležitá vysoká kvalita botanicals, správná vyváženost a možnost v chuti opravdu najít, co výrobce slibuje.

Který z vašich ginů máš osobně nejraději?
Stále mám moc rád Bobby‘s Dry Gin, který vychází z receptu mého dědečka Jacoba „Bobbyho“ Alfonse narozeného na ostrově Ambon. Z Indonésie se přestěhoval do Nizozemska a do holandského jeneveru pak přidával své botanicals a koření, které mu připomínaly domov. Asi bych měl říct, že je to můj favorit, nicméně loni jsme uvedli na trh Bobby‘s Gin Pinang Raci Spice Blend No. 1. Při jeho vzniku nás inspirovaly východní botanicals jako galangal, kurkuma a daun salam (indonéský bobkový list). Musím říct, že je velmi těžké si vybrat jen jeden.

Jak dlouho vám trvalo najít správný poměr holandských a indonéských botanicals? Byl to obtížný a zdlouhavý proces, když jste kombinovali botanicals z východu a západu, nebo to bylo celkem jednoduché rozhodnutí?
Šlo o docela náročný proces a trvalo nám zhruba 20 měsíců, než jsme se dopracovali k výsledku. Správně vyvážit osm samostatně destilovaných botanicals zní jednoduše, ale ty bláho!

06

Jaký je tvůj oblíbený způsob pití ginu? Máš rád konkrétní drink, nebo preferuješ čistý gin?
Dávám přednost čistému ginu, protože tehdy vyniknou všechny jeho chutě.

Doporučujete ve své nápojové strategii konkrétní produkty Bobby‘s do konkrétních koktejlů?
Ano, určitě. Bobby‘s Dry Gin je skvělý v Gin & Tonic podávaném s plátkem pomeranče a hřebíčkem, viz náš perfect serve. Skvělý je také v koktejlu Grandson, ve kterém kombinujeme Bobby‘s Dry Gin se sladkým vermutem a pomerančovým bitters a servírujeme ve whiskovce s velkou kostkou ledu. Pinang Raci je zase úžasný v klasickém Collinsu. Pro náš Bobby‘s Jenever bych doporučil Martinez.

Jaký byl tvůj nejsilnější zážitek s Bobby‘s ginem? Na co budeš dlouho vzpomínat?
Nejsilnější vzpomínkou zůstává první rok, ve kterém jsme zahájili prodej a naše láhve se dostaly do barů. Navštěvoval jsem je, mluvil s barmany a bylo to fantastické! Vidět lidi, jak poprvé ochutnávají náš produkt a jsou příjemně překvapeni. Na to nikdy nezapomenu.

Jaké jsou současné trendy v ginové kategorii?
Jednoznačně se velmi rozšiřují ready-to-drink koktejly a premixy. Obecně kategorie ginů stále roste, pokud jde o stabilní značky. Jsem moc rád, že se mezi ně můžeme řadit i my.

05

Sami jste v roce 2021 uvedli na trh RTD nápoje Gin & Tonic a Gin & Pink Lemonade. Jaké jsou na ně ohlasy?
Fantastické! Chtěli jsme se co nejvíce přiblížit kvalitě v baru a zřejmě se povedlo, což se projevuje jak v prodeji, tak ve zpětné vazbě. Samozřejmě, nikdy se nám nepodaří stoprocentně dosáhnout úrovně, kterou mají špičkoví barmani, ale snažíme se dostat co nejblíž.

Ovlivnila pandemie nějak preference zákazníků?
Rozhodně. Myslím, že zákazníci nyní ještě více oceňují kvalitu.

Jak se daří Bobby‘s ginu v České republice? A jaké z toho máš pocity?
Je to stejně skvělé jako na dalších trzích, kde působíme. I v Česku mám pocit, jako bychom každý den dostávali vánoční dárečky. Láska, kterou zde cítíme, je obrovská!

Máte nějaké další vysněné země, kde Bobby's gin ještě není k dostání, ale kde byste rádi rozšířili jeho distribuci?
Loni jsme spustili prodej v Indonésii, ale bylo by skvělé vidět Bobby‘s také na Moluckých ostrovech a samozřejmě konkrétně na ostrově Ambon, odkud pocházel náš dědeček.

03Příští rok uplyne 10 let od uvedení prvního Bobby's na trh. Plánujete nějaké speciální oslavy?
No jasně, budeme oslavovat!

Uvažujete o rozšíření portfolia o další produkty kromě ginu?
Aktuálně v plánu nic nemáme. V roce 2014 jsme představili Bobby‘s Dry Gin, o dva roky později Bobby‘s Jenever a v roce 2022 Pinang Raci. Ale pokud něco dalšího vymyslíme, bude to buď gin, nebo jenever. Chceme totiž zůstat věrní sami sobě a svému rodinnému příběhu.

Kam by se ubírala tvoje kariéra, kdyby neexistoval Bobby‘s?
Nejspíš bych si otevřel vlastní bar.