Fenix Drinks & Rumfest 2022
Fenix Drinks & Rumfest 2022
V sobotu 22. května se uskutečnil jubilejní 10. ročník Rumfestu, který organizuje odborný magazín Barlife. Pro své významné výročí zvolili organizátoři honosné prostory Martinického paláce na Hradčanském náměstí. A milovníci rumu jej naplnili až po okraj.
Není ostatně divu, na letošním ročníku se sešlo přes 500 různých láhví rumu. Český Rumfest se tak směle může řadit mezi největší rumové festivaly v Evropě. Máme velkou radost, že jsme k tomuto počtu mohli přispět i my sami svým portfoliem, které čítá přes 30 rumů.
Magická trojka
Fenix Drinks byl na Rumfestu zastoupen hned třemi bary. S prvním z nich se návštěvníci setkali hned po příchodu, neboť byl umístěn na nádvoří přímo naproti vstupu. Tam se mohli potkat a pozdravit s Joshuou a Bintu Singhovými, kteří zde zastupovali každý svou společnost. Joshuova 1423 byla zastoupena značkou Ron Cristóbal. Kromě klasických šarží Pinta a Niña zde mohli rumaři ochutnat všechny čtyři limitované edice, které jsou jinak beznadějně vyprodané.
Bintu reprezentoval svou udržitelnou značku A Clean Spirit, pod níž vyrábí Ron Sostenible a SKUNK Rum. Jelikož nedávno uvedl na trh novinku Spotted SKUNK, bylo možné ochutnat a porovnat tento rum s experimentálním rumem SKUNK Batch 1. Zároveň bylo možné vyzkoušet i další šarže, a to SKUNK Rum Batch 2 a Stripped SKUNK. Značkou SKUNK chce Bintu ukázat, jaký rozdíl ve výsledné chuti udělá odlišný přístup například k fermentaci a kvasinkám.
Na druhém baru, který se nacházel v hlavní části vnitřních prostor Martinického paláce, jsme servírovali rumy Bacoo, Don Q a Paranubes. Zájem vzbudil zejména poslední jmenovaný rum z Mexika. I díky přítomnosti Philipa Gilliera, exportního manažera značky. Ten na Rumfest rozhodně nepřijel s prázdnou, ale představil rovnou dvě novinky, Paranubes Añejo New Oak Barrel a Paranubes Caña Morada, které na český trh uvedeme začátkem června.
Třetí bar jsme svěřili barmanům z Bugsy’s Baru, kteří zde míchali výtečné koktejly z rumů značky The Duppy Share, The Lovers, La Forza a Ron Colón. Všechny bylo samozřejmě možné ochutnat i samostatně. V případě The Duppy Share pak mohli rumaři prozkoumat i jednotlivé rumy z Barbadosu a Jamajky, z nichž se výsledný blend skládá. Na tomto baru se návštěvníci mohli také potkat s majitelem značky The Lovers Davidem Cordobou, ambasadorem Ron Colón Aldisem Glodenisem a Georgem MacNicol z The Duppy Share.
S rumem kolem světa
Každoroční součástí Rumfestu je edukativní program plný seminářů. I zde jsme se drželi čísla tři, a tak naši hosté z řad ambasadorů využili přednáškové pódium hned třikrát. Všechny semináře pak doprovázely degustace rumů, o kterých byla řeč.
Jako první vystoupil David Cordoba s prezentací Proč je moje Daiquiri lepší? Na jednoduchou otázku pak dal jednoduchou odpověď: „Because I do give a f**k!“ Tento přístup zvládne mnohé, ale sám o sobě by přeci jen nedostačoval. Proto David kladl posluchačům na srdce, aby věnovali pozornost také ledu, kvalitě rumu a teplotě výsledného nápoje, která by se měla pohybovat okolo 0 °C. A jaký je zaručený recept na perfektní Daiquiri? 6 cl rumu The Lovers, 3 cl čerstvé limetové šťávy a 2 barové lžičky bílého moučkového cukru.
O druhou přednášku se postaral Louis Brendlé, ambasador rumu The Duppy Share. Ve své The Duppy Share Jamaican & Barbadian Masterclass představil filosofii značky a poodhalil výrobní proces rumu, který v sobě spojuje to nejlepší z Jamajky a Velké Británie. Poslední řečník, Philip Gillier, pak přenesl posluchače do malebné přírody v mexickém pohoří Sierra Mazateca. Zde vzniká přirozenou fermentací čerstvé šťávy z lokální cukrové třtiny rum Paranubes.
Fotogalerie