Grasse, jedno z nejvoňavějších míst planety

Grasse, jedno z nejvoňavějších míst planety

Grasse, jedno z nejvoňavějších míst planety

Provence většině evokuje pohádkové pobřeží, víno a levandulová pole. Někdo si ale možná v souvislosti s tímto francouzským regionem vybaví také městečko Grasse, které je vzdálené 20 kilometrů od vyhlášeného letoviska Cannes. Spojení s filmovou metropolí však není tím jediným, čím se Grasse může pyšnit. Díky svým květinovým polím je jedno z nejvoňavějších měst světa domovem řady surovin, jež můžeme najít nejen v kosmetice a parfémech, ale také v likérech a limonádách.

01Historie Grasse sahá do 7. století, kdy se zde usadili první obyvatelé. Kraj vynikal mimořádně výhodnou polohu a kvalitní půdou. Kopcovité a dobře zavlažované oblasti, vyšší teploty a dostatečná vzdálenost od silného mořského větru dohromady tvořily ideální podmínky pro pěstování rostlin. Těm se zde dodnes výjimečně daří a jejich kvalita je proslulá po celém světě.

Nebylo tomu tak ale vždy. Grasse bylo původně vyhlášenou koželužskou oblastí, jejíž výrobky měla v oblibě i šlechta. Zpracování kůže s sebou ale nese specifické intenzivní aroma, a tak se pro jeho rozptýlení začaly v okolí pěstovat květiny. Později dokonce vznikl pár kožených rukaviček, které byly naparfémované vonnými esencemi z místních květů.

V 17. století se zájem o kožené výrobky postupně přesunul do Nice a Grasse se již zaměřilo na pěstování květin a výrobu vonných esencí. V polovině 18. století se oblast stala hlavním městem vůní a tuto pozici si stále drží. Ne náhodou zde sídlí téměř 60 firem zabývající se výrobou parfémů. Včetně takových jmen jako Dior a Chanel, které zde mají i vlastní květinová pole. Dnes se v Grasse pěstuje primárně jasmín, růže, pačuli, levandule, květ pomerančovníku, myrta, mimóza, kosatce a růže.

03Parfémy, likéry a limonády

Užít si esence vzniklé z květů pěstovaných v Grasse můžete nejen prostřednictvím parfémů, ale také v likérech MUYU. Alex Kratěna, Simone Caporale a Monica Berg se při vývoji receptur inspirovali právě světem parfémů. Každá ze tří variant – Jasmine Verte, Chinotto Nero a Vetiver Gris – je postavena na primární ingredienci, která definuje chuťový profil likéru. Byliny, květy i ovoce použité při výrobě pocházejí částečně z Grasse. „Pro nás bylo zásadní, abychom měli důvěryhodného partnera, který ingredience získává odpovědným způsobem a nepustoší kvůli nim životní prostředí,“ vysvětluje Alex Kratěna, proč se s kolegy nechal inspirovat právě tímto centrem parfumerství.

Prvotřídní suroviny patří i do světa limonád a nealkoholických nápojů, což v The London Essence to moc dobře ví. Značka při výrobě svých mixerů spolupracuje s parfumerskými domy a do svých receptur pečlivě vybírá jednotlivé ingredience. Tušíte správně, ty nejlepší rostliny i ovoce jsou pěstovány ve francouzském Grasse. Díky tomu vznikají produkty, které destiláty nepřebíjí, ale skvěle doplňují. Jemné perlení ve stylu champagne a neotřelé chuťové kombinace jsou už jen třešinkou na dortu.