Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly

Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly

Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly

Kurz destiláty všemi smysly, který pořádá distribuční společnost Fenix Drinks, se poprvé uskutečnil v sobotu 29. ledna 2022. V holešovickém Baru Kamenická, kde se kurt konal, se sešlo 12 účastníků a spolu s lektorem Ivo prozkoumali pestrý svět ušlechtilých destilátů. Degustovalo se od samého začátku a během 4,5 hodiny přítomní ochutnali 18 různých vzorků. Samotná ochutnávka byla proložena teorií výroby destilátů a také náruživou debatou, kterou umožnilo komorní pojetí kurzu.

011

Celoodpolední kurz je rozdělený na tři části. První se věnuje bílým spiritům jako vodka, gin či tequila, druhá část se zaměřuje na whisky a brandy a závěr kurzu patří rumům.

011Každou z kategorií reprezentuje několik vzorků, které účastníci ochutnají. Mohou tak na jednom místě, během jediného odpoledne prozkoumat chutě a rozdíly jednotlivých skupin destilátů. Svět alkoholických nápojů je samozřejmě daleko pestřejší, ale ty nejobvyklejší destiláty byly zastoupeny. Bylo tak možné porovnat skotskou, irskou a americkou whisk(e)y, přičemž účastníci zjistili, že jednotlivé vzorky je možné odlišit už podle pouhé vůně, a lze tak snadno zařadit, o jaký styl whisky se jedná.

Poslední rumová část degustace se již odehrávala v uvolněném duchu, zároveň se však rozjela vášnivá debata ohledně klasifikace a legislativy rumů. Téma, které tuto kategorii trápí již několik let a nejspíš ještě nějakou dobu bude…

A i když nechceme prozrazovat, co vše na kurzu ochutnáte, odtajníme alespoň poslední vzorek: Gunroom Navy s obsahem alkoholu 65 %. Směs několika různých rumů, konkrétně rumu zrajícího 3-5 let v sudech po bourbonu (Trinidad – Angostura), pětiletého rumu kombinujícího kontinuální a kotlíkovou destilaci (Barbados – Foursquare Distillery), čistý pot still rum (Jamajka – Worthy Park) a nakonec nevyzrálý pot still destilovaný na zařízení z 18. století (Guyana – Port Mourant).

Trocha teorie

Kurz je zaměřený především prakticky, degustace vzorků tvoří jeho hlavní náplň. Lektor Ivo Dvořák účastníky provedl jednotlivými destiláty a pomohl jim najít ve vzorcích určité vůně a chutě. Také jim vysvětlil, jak při degustaci zapojit všechny své smysly, a tím si destiláty vychutnat ještě lépe a pochopit je v celé jejich šíři.

Praktickou degustační část přitom proložil i základní teorií. Připomněli jsme si tak začátky výroby alkoholu, proces destilace v současné době a další důležité znalosti týkající se destilátů. A samozřejmě před samotnou degustací zaznělo i pár zásad správného ochutnávání.

003V polovině kurzu pak na účastníky čekalo překvapení v podobě 18 malých lahviček s vyextrahovanými aromaty. K tomu dostali arch s názvy vůní, ke kterým měli přidělit číslo příslušné lahvičky. Záhy se ukázalo, že rozeznat od sebe jednotlivé vůně není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Například aroma karamelu a másla je velmi snadné zaměnit a ani rozdíl mezi skořicí a lékořicí nemusí být vždy jednoznačný.

Náročný a vědomostmi nabitý program rozdělovaly pauzy, během nichž bylo možné se občerstvit skvělými chlebíčky a zákusky z bistra Špejle.

Letos ještě dvakrát

Na prvním kurzu se sešli zejména milovníci rumu, kteří však ocenili vhled do dalších kategorií. Jelikož je za normálních okolností tolik nevyhledávají, byli někteří překvapeni, že například taková vodka může chutnat dobře.

Pokud byste i vy měli zájem se kurzu zúčastnit, pak sledujte náš web a sociální sítě, kde budeme o dalším termínu informovat. V letošním roce chystáme vypsat kurz ještě dvakrát. Vždy bude pro maximálně 15 účastníků, aby byl zachován jeho interaktivní ráz a lektor měl možnost se věnovat všem stejně. Chcete-li proniknout do světa ušlechtilých destilátů, je kurz Destiláty všemi smysly tou nejlepší příležitostí.

O dalších termínech budeme informovat. Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu a nic vám neuteče.