Jak se zrodila italská klasika Negroni?
Jak se zrodila italská klasika Negroni?
Za každou sklenkou dobrého koktejlu se ukrývá příběh o jeho vzniku. Někdy napomůže náhoda, jiné receptury jsou vynalezeny záměrně. A všechny odrážejí svou dobu. Pokud se vydáme po stopách jednoho z nejikoničtějších drinků světa – Negroni, dostaneme se až ke kořenům v 19. století. Ke koktejlu jménem Milano-Torino.
Celý příběh se začíná psát v Itálii, v 60. letech 19. století. Tehdy vznikl koktejl Milano-Torino (zkráceně Mi-To). Jednoduchý, a přitom chuťově bohatý mix Campari (dodnes vyráběného v Miláně) a červeného vermutu – typicky Punt E Mes nebo Carpano pocházejícího z Turína. Drink se servíroval na ledu s plátkem citronu nebo pomeranče. Šlo o populární italský aperitiv, jenž se vyznačoval vyvážeností a elegancí. Koktejl si rychle získal oblibu díky své jednoduchosti, ale především pro svou plnou, hořko-sladkou chuť, která dokonale povzbuzovala chuťové pohárky před jídlem. A bylo to právě Milano-Torino, které položilo základy pro vše, co přišlo později.
Americano: přizpůsobení americkému vkusu
Na přelomu 19. a 20. století začalo být Mi-To, do té doby čistě italské, populární mezi americkými turisty. Kombinace bitteru a vermutu na ně však byla příliš silná a požadovali něco lehčího a jemnějšího. Barmani proto k základu přidali sodovku, a tak se zrodilo Americano. Mix Campari, červeného vermutu a sodovky se rychle stal symbolem osvěžujícího lehkého pití a příjemného začátku večera. Mimochodem, Americano byl údajně první koktejl, který si James Bond objednal v románu Casino Royale.
Silnější Americano = Negroni
Roku 1919 ve Florencii si jistý hrabě Camillo Negroni přál naopak svůj oblíbený drink Americano „zesílit“. Místo sodovky mu barman Fosco Scarselli do drinku nalil gin – a vznikl současný nejprodávanější koktejl světa, Negroni. Tři ingredience ve stejném poměru – gin, Campari a vermut – vytvořily nápoj s dokonalou rovnováhou hořkosti, bylinek a síly. Tento jednoduchý, ale skvěle vyvážený koktejl se díky tomu stal mezinárodním fenoménem. A na špici zůstává po více než sto letech.
Negroni Sbagliato: dokonalý omyl
V 70. letech 20. století v milánském baru Bar Basso připravoval barman Mirko Stocchetto Negroni, jenže se přehmátl a místo po ginu sáhl po láhvi prosecca. Hostům jeho drink přesto chutnal, čímž do koktejlové rodiny přibylo Negroni Sbagliato (sbagliato znamená v překladu pokažený, popletený). Lehká, jemně perlivá verze Negroni si získala oblibu především mezi těmi, kdo ocení mírnější a elegantní aperitiv. Popularita drinku raketově stoupla i díky popkultuře – zejména virálnímu videu s nebinární herečkou Emmou D’Arcy.
Od čistě italského aperitivu až po globálně uznávaný drink – koktejly si udržují svoji popularitu díky jednoduchosti, eleganci a nekonečné variabilitě. Ať už sáhnete po klasickém Negroni, nebo dáte přednost Sbagliatu s šumivým vínem, každá sklenka vypráví příběh italské kultury, vkusu a smyslu pro styl.