Pavla Marková z Nespresso: Hosty se neustále snažíme inspirovat k novým zážitkům

Pavla Marková z Nespresso: Hosty se neustále snažíme inspirovat k novým zážitkům

Pavla Marková z Nespresso: Hosty se neustále snažíme inspirovat k novým zážitkům

Pavla Marková svou profesi propojila s kávou, konkrétně pak se značkou Nespresso. Zde začínala jako Coffee Specialistka, po čase se ovšem rozhodla odjet do zahraničí. Nějakou dobu tedy žila v kanadském Vancouveru a jako baristka čerpala zkušenosti z tamní bohaté kávové scény. Po návratu se stala Coffee Ambassador Nespresso pro Česko a Slovensko, na této pozici působí dodnes. Její hlavní pracovní náplň tvoří kávová školení, Masterclass a prezentace značky Nespresso při externích příležitostech. Jaká je její spojistost s Fenix Drinks? To už se dočtete v rozhovoru.

08Představila byste nám spolupráci Nespresso a Fenix Drinks?
Prvotní myšlenkou pro naši spolupráci bylo spojení s prémiovou značkou toniků The London Essence. Tonik se stal nedílnou součástí kávové mixologie a stejně jako samotná káva je i tonik a jeho chuť základem úspěchu vynikající receptury. Toniky The London Essence nabízí výrazně menší obsah cukru a také nepřeberné množství chutí, které nám při párování s kávou otevírají nové možnosti. Odtud to byl už jen krůček k párování kávy a destilátů v širokém portfoliu Fenix Drinks. V rámci našich Masterclass i eventů se snažíme naše hosty neustále inspirovat k novým zážitkům s kávou Nespresso. Kromě domácích kávovarů nabízíme také profesionální kávová řešení Nespresso Professional, kde bychom tímto rádi inspirovali naše partnerské podniky k novým, kreativním kávovým koktejlům.

Proč jste s rozhodli právě pro párování kávy a destilátů?
Párování kávy a destilátů má dlouhou historii a obliba těchto koktejlů roste i v posledních letech. Mnoho kaváren a barů má dnes na menu zahrnuté tradiční i méně obvyklé kávové koktejly, a tak jsme se rozhodli ve spolupráci s Fenix Drinks vytvořit také své vlastní signature koktejly. Široké portfolio káv s různými aromatickými profily přímo vybízí ke kreativitě a párování s různými ingrediencemi.

V rámci spolupráce s Fenix Drinks jste testovali několik koktejlů s kávou. Které se dostaly do finálního výběru a proč? Který z nich je váš největší favorit?
Chtěli jsme vytvořit Nespresso twist na tradiční recepturu Espresso Martini, které kraluje kávovým koktejlům. Zároveň jsme popustili uzdu fantazii a vytvořili i méně tradiční koktejly. Testování probíhalo v pražském Bugsy‘s Baru ve spolupráci s Honzou Branišem, který pro nás vytvořil hned několik variací. Avšak klíčem k úspěchu je pro nás vedle chuti také jednoduchost. Chceme především inspirovat naše zákazníky a hosty k novým zážitkům s kávou Nespresso, proto musí být receptura snadno replikovatelná. Do finálního výběru se tak dostaly dvě netradiční variace na Espresso Martini s intenzivně praženými kávami a osvěžující nízkoalkoholický koktejl s ovocnými tóny kolumbijské Arabiky. Mým favoritem se na první ochutnání stal koktejl Carribean Coffee, ve kterém mě zaujala kombinace kokosu, muškátového oříšku a karibského rumu The Duppy Share Aged. Všechny ingredience dokonale doplňují kořeněné tóny muškátového oříšku a pepře v naší indické směsi Master Origins India.

07

Jaký je váš nejoblíbenější kávový koktejl?
Osobně nedám dopustit na klasickou Irskou kávu. Pokud je připravena správně s kvalitními ingrediencemi a kávou, je to za mě nepřekonatelná záležitost.

Jaká je aktuální situace pěstování kávy s ohledem na klimatické změny?
Klimatické změny se dotýkají farmářů v našich producentských zemí již dlouho a vyhlídky nejsou příliš příznivé. Ačkoliv spotřeba kávy na celém světě neustále roste (aktuálně činí denní světová spotřeba přibližně tři miliardy šálků), její produkce je kvůli klimatickým změnám výrazně ohrožená. Cest, kterými se bude budoucnost kávy ubírat, je více. Ať už se jedná o přesun pěstování kávovníků do nových regionů, nebo hledání a šlechtění odolnějších odrůd. Jisté je, že udržitelné pěstování kávy není pouhý trend, ale jediná možná budoucnost.

03Také Nespresso se zabývá tématem udržitelnosti – můžete představit konkrétní kroky, které v tomto ohledu značka uskutečnila?
Udržitelnost je součástí DNA Nespresso od samého počátku. Jednak v rámci programu AAA Udržitelnosti kvality, ve kterém Nespresso nakupuje kávu od více než 150 tisíc farmářů z devatenácti zemí světa, a jednak v rámci strategie Positive Cup, ve které stanovuje své aktivity a cíle v oblasti udržitelnosti. K nejdůležitějším pilířům a cílům patří snižování uhlíkové stopy, přechod na regenerativní zemědělství, zvyšování odolnosti komunit farmářů a cirkularita. Konkrétních kroků a projektů je mnoho a důkazem, že se nám toto úsilí daří, je také certifikace B Corp, kterou jsme získali v roce 2022. Stali jsme se tak jednou z největších společností v tomto sdružení firem s pozitivním přesahem.

Pohled na udržitelnost během cesty kávy je neuvěřitelně komplexní. Zákazník nejčastěji vidí pouze hliníkovou kapsli a její recyklaci. Ale já osobně ráda vyzdvihuji právě obsah kapsle – kvalitu kávy, pěstební postupy, ale především podporu komunit farmářů, bez kterých káva jednoduše neexistuje. Tyto projekty jsou mi nejbližší, ať už se jedná o obnovování farem v ohrožených regionech, zavádění přístupu k pitné vodě, vzdělávací programy, podpora rovnosti žen a mužů a mnoho dalších. Jako příklad za všechny ráda uvádím zakládání včelstev na farmách v Kolumbii a Kostarice ve spolupráci s Ubees. Ty jsou na jednu stranu dodatečným příjmem pro farmáře a na druhou zlepšují opylení kávovníků, a tím jejich produktivitu.

Strategie Positive Cup je samozřejmě veřejná, takže v případě zájmu určitě doporučuji navštívit stránky The Positive Cup | Nespresso.

06Jak se konzumace kávy proměnila v posledních letech?
Velice. Nejen, že neustále roste spotřeba kávy, ale káva se pro mnoho lidí stala doslova koníčkem. Zákazníci se zajímají o původ kávy a celou její cestu – kým a jakým způsobem byla vypěstovaná, jakou metodou byla kávová zrna zpracovaná, proč jsme zvolili dané pražení a jak si kávu správně připravit. A ačkoliv si levná komoditní káva stále nachází své kupce, tento zvyšující se zájem zákazníků přímo zvyšuje také kvalitu kávy a přístup k jejímu pěstování a zpracování na farmách. Příprava a konzumace kávy jako taková dnes nepostrádá kreativitu. Vedle tradičních espresso receptur se běžně setkáme s alternativní přípravou kávy, jak v kavárnách, tak v pohodlí domova. Samostatnou kapitolou je vzrůstající trend kávové mixologie, jejíž variace k nám míří z celého světa a kreativní receptury se stávají významnou položkou kavárenského menu.

Jaké jsou trendy pití kávy v Česku?
Česká scéna se za poslední roky velmi proměnila a vzdělala. Sama toto vnímám v našich Nespresso Boutiques, kde jsem deset let nazpátek naše zákazníky v rámci prodeje ráda vzdělávala a o kávě si s nimi povídala. Dnes není výjimkou, že se role otáčí a zákazníci rozšiřují obzory našim Coffee Specialistům. Což je skvělé!

04Jak vypadá váš pracovní den ambasadorky Nespresso?
Mým hlavním úkolem je neustále vzdělávat všechny své kolegy v Česku a na Slovensku ohledně stálých i nových káv, jejich přípravy, původu a mnoho jiného tak, aby byli schopni zjistit preference zákazníků a poradit jim s výběrem. Kromě již finálních směsí pak především šířím osvětu ohledně cesty kávy Nespresso, našich vztahů s farmáři a přímého nákupu kávy, různých metodách pěstování a zpracování zn. Toto umění sice probíhá ve vzdálených regionech, ale má přímý vliv na chuť a kvalitu kávy. Coffee Specialista tak musí mít veškeré informace, aby byl schopen zodpovědět jakékoliv otázky zákazníka. Nedílnou součástí mé práce je prezentace značky na různých událostech, kde si pro hosty připravuji přednášky a Masterclass, ale také v médiích.

Zmiňujete kávové Masterclass. Jak probíhají a pro koho jsou určené?
Na všech našich Nespresso Boutiques pořádáme kávové Masterclass, které jsou určené jak našim zákazníkům, tak široké veřejnosti. Je to unikátní možnost proniknout více do světa kávy, a zároveň si odnést nové zkušenosti. V průběhu roku se zabýváme různými tématy a hosté si mohou sami vyzkoušet přípravu jednodušších i složitějších kávových receptur. Všechny Masterclass jsou zdarma a velmi oblíbené, proto v případě zájmu doporučuji včasnou rezervaci termínu na stránkách Nespresso Events.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Letos absolvuji kurz Certificate of Advanced Studies in Coffee Expertise, který je součástí studijního programu, jenž vznikl exkluzivně pod taktovkou firmy Nespresso a Zurich University of Applied Sciences. Mým cílem je dokončit náročné studium a stát se prvním českým absolventem. Ráda bych se letos také vydala do některé ze zemí původu kávy Nespresso a nahlédla pod ruce těm, kterým za kávu vděčíme.

05Jak si nejraději vychutnáte kávu? A který druh je váš oblíbený?
Už několik let u mě vítězí především ovocné, citrusové a květinové tóny. Mezi mé stálé oblíbence tak patří kolumbijské, keňské či etiopské Arabiky, například Nespresso kávy Master Origins Colombia nebo Ethiopia. Samozřejmě si také ráda rozšiřuji obzory a ochutnávám zrnka jiných značek a pražíren. Mým nejnovějším úlovkem je kolumbijský Yellow Bourbon od Dot Coffee Roastery, který mě zaujal svými tóny exotického ovoce.