Piña Colada – bazénová pohoda
Piña Colada – bazénová pohoda
Už přes půl století se můžeme rozmazlovat koktejlem Piña Colada. Zároveň není snad jiného drinku, který by byl natolik spjatý s dovolenou v teple a válením se u bazénu nebo moře. Jednoduchá kombinace ananasu, kokosu a rumu okouzlila svět natolik, že má dokonce vlastní den, který každoročně připadá na 10. července. V letošním roce navíc obsadila 29. místo mezi nejpopulárnějšími koktejly na světě podle průzkumu analytické společnosti Drinks International. Víte ale, co vlastně znamená Piña Colada, kdy vznikla a jakým trendům podléhá dnes?
Historek o tom, kdo vymyslel tento sladký koktejl jako první, je hned několik. Jedno mají však společné. Řeč je o místě a době. Všechny cesty ke kořenům oblíbené Piña Colady totiž vedou do Portorika, města San Juan a zhruba do poloviny 20. století. Jejím nejčastěji uváděným autem je potom Ramón „Monchito“ Marreno z baru Beachcomber v hotelu Caribe Hill. Ten v roce 1954 smíchal ananasovou šťávu, rum a novinku v podobě kokosové smetany značky Coco López. Do jeho historky vstupuje následně kolega Ricardo Garcia, který tvrdí, že on sám je autorem. Hotel Caribe Hill se však postavil za Ramóna Marrena.
Za zmínku stojí ještě jedna portorická legenda z přelomu 18. a 19. století, která tvrdí, že pirát Roberto Confresí na zvýšení dobré nálady podával své posádce rum s kokosem. Pravda to možná sice je, ale o koktejlu se v pirátských vodách nedá moc hovořit. Jejich způsoby přípravy míchaných nápojů byly přeci jen méně sofistikované. Posledním důkazem toho, že Piña Colada je koktejlem Portorika, je i rok 1978, kdy ji tento ostrov prohlásil za svůj národní drink.
Karibská horečka
Jak je to s názvem? Ve španělštině Piña Colada doslova znamená přepasírovaný ananas, tudíž se název odráží od hlavní ovocné složky tohoto koktejlu.
Popularita Piña Colady byla od samotného vzniku značně vysoká, zejména díky turistům, kteří si ji užívali při odpočinku u vody. Z koktejlu se proto trochu stalo synonymum bazénové pohody. Sláva a zvěst o vysokých výnosech se rychle šířily Karibikem dál, a tak se zanedlouho
začal objevovat nejen na nápojových lístcích v podnicích v Portoriku, ale také na Kubě, Dominikánské republice či na Bahamách.
Drinku Piña Colada pomohl ke slávě také filmových průmysl a celkově popkultura. Uctívala ho třeba Jennifer Garner alias Jenny z filmu Přes noc 30, rádi ho dali též ve filmu Kopačky či Spojeneci. Po hudební stránce má tenhle koktejl snad ještě větší zásah. Vděčí za to
Rupertovi Holmesovi a jeho skladbě Escape alias The Piña Colada Song. Ten se objevil v desítkách filmů a seriálů. Nezvučnějším je třeba komiksový počin Strážci Galaxie, dále pak komediální film Machři či animovaný Shrek.
Doby temna a znovuzrození
S Piña Coladou to bohužel nebylo pokaždé tak růžové, jak by se mohlo zdát. Na konci devadesátých let se začaly v gastronomii objevovat různé „vylepšováky“. Místo čerstvé ananasové šťávy či celého rozmixovaného ananasu se začal používat ananasový džus nebo dokonce koncentrát. Kokosovou smetanu značky Coco López uváděnou v původní receptuře pak barmani vyměnili za klasickou smetanu a kokosové pyré či sušený kokos.
Druhý dech Piña Colada chytla až v 21. století, kdy se barmani a společnost celkově zaměřili na původ a kvalitu surovin. Začali uctívat prvotní recepturu a snažili se jí maximálně přiblížit. Druhotně pomohla také kreativita barmanů – dnes si totiž můžete vychutnat nejen průzračnou tzv. klarifikovanou Piña Coladu, ale také její variaci na bázi tequily. Barmani si dále hrají s kombinací dalších ingrediencí, a tak můžete narazit na Piña Coladu s malinami, kadeřávkem či kávovým likérem.
Chuť a vůně Piña Colady je natolik populární, že ji dnes ochutnáte i v podobě zmrzliny. Prodávají ji řemeslné zmrzlinárny, ale také velké společnosti jako třeba Häagen-Dazs. Na její vůni zákazníky táhnou i společnosti, které nabízejí svíčky, voňavky, šampony či mýdla. V dnešním světě tedy můžete Piña Coladu nejen pít, ale ji všude kolem sebe mít.
Pravá, autentická
Dostali jste chuť namíchat si pravou, autentickou Piña Coladu? Není to nic složitého. Základem jsou kvalitní suroviny, díky kterým si nádech exotiky snadno připravíte. V portfoliu Fenix Drinks mimo jiné objevíte kokosový krém Coco López Real Cream of Coconut, který je součástí receptury od jejího vzniku. Díky bohaté, sladké a krémové chuti čerstvých karibských kokosů budete mít pocit, jako byste si vychutnávali drink přímo na pláži nebo u bazénu portorického hotelu. Tajemstvím Coco López je přesný poměr sušeného a rozemletého jádra kokosového ořechu a třtinového cukru. A pokud krém nespotřebujete celý na Piña Coladu, využití najde i při přípravě dezertů či jiných pokrmů. Coco López Real Cream of Coconut ve vašem podniku zkrátka nesmí chybět.
Receptura Piña Colada
5 cl Don Q Reserva 7 years
3 cl Coco López Real Cream of Coconut
10 cl ananasového džusu
2 plátky čerstvého ananasu
Všechny suroviny odměřte do mixéru. Mixujte na nejvyšší rychlost, dokud nebude směs úplně hladká. Přelijte do sklenky na kostky ledu. Drink ozdobte výsečí ananasu a koktejlovou třešní a servírujte.
Fotogalerie