Pierre Legras Monographie Blanc de Blancs Brut Nature
Pierre Legras Monographie Blanc de Blancs Brut Nature
U zrodu vinařské linie stál Pierre Legras, současník Ludvíka XIV. a Doma Pérignona. V současnosti na jeho práci navazuje již jedenáctá generace zastoupená Vincentem Legrasem. Historie vinařství je také pevně spjatá s francouzskou obcí Chouilly, která nese označení Grand Cru. Z tohoto výjimečného terroir vznikají vína té nejlepší kvality. Mimo jiné také šampaňské Pierre Legras, které vytvořil Vincent na počest svého předka.
Detail:
Rodina Legras po celých jedenáct generací žije v obci Chouilly ležící v oblasti Côte des Blancs. V této oblasti se nachází šest vesnic klasifikovaných jako Grand Cru; Chouilly je jednou z nich. Označuje nejlepší viniční polohy ve Francii, z jejichž podloží vyrůstají a vznikají nejlepší vína.
Vinařství Pierre Legras vlastní 25 hektarů vinic, na kterých pěstuje zejména Chardonnay (zabírá 17 ha vinic), dále Pinot Noir a Meunier. Výběr odrůd je předurčen jedinečnými vlastnostmi místního klimatu a půdy. Terroir tvoří křídové podloží plné kalcitových zrnek a pozůstatků mořských mikroorganismů z doby, kdy Chouilly bývalo ještě oceánem. Vína z vinařství Legras tak vynikají svou jemností a mineralitou.
Vincent Legras rodinné vinice opečovává již 30 let a klade přitom důraz na ochranu životního prostředí. Každý krok při pěstování révy probíhá udržitelným způsobem. Vše se navíc písemně zaznamenává, aby měl Vincent doklad o svém působení na přírodu. Důraz na péči o vinici a kvalitu hroznů je zásadní pro následné šetrné zpracování, díky čemuž může terroir ve výsledném nápoji vyniknout naplno.
Moderní vinařství disponuje 27 nerezovými tanky, 12 sudy a termoregulačními káděmi, které zajišťují ideální teplotu kvašení, a tím i lepší zachování vůní. U všech vín probíhá jablečno-mléčná fermentace, která je pro šampaňská Pierre Legras typická. Rozvíjí se tak charakteristické aroma másla a briošky. Dalším typickým znakem této značky je, že všechna šampaňská jsou cuvée. Aby se využil plný potenciál základního vína, je každé smícháno a vinifikováno pomocí dvou metod. Tou první je zrání v nerezových tancích, kdy vznikají svěží, minerální a ovocná šampaňská. Část vín (vyhrazeno pouze pro ty nejlepší ročníky) pak vinifikuje v sudech. Takto šampaňská získají více kořenitý profil.
Chuťový profil:
Blanc de blancs vinifikované v sudech. Světle žluté víno překvapuje svou aromatickou bohatostí, v níž se snoubí vůně bílého ovoce, kandovaných citrusových plodů, másla a čerstvého pečiva. Postupně se objevují také tóny lékořice a anýzu. V chuti se projeví lehká slanost a mineralita spolu s ovocnými tóny.
Výrobce / dovozce:
Pierre Legras se narodil v roce 1662, v obci Chouilly. První z jedenácti generací vinařů, kteří na sebe navazují téměř 400 let. Aktuálně vinařství vede Vincent Legras, který vystudoval vinařskou školu v Avize a získal diplom z enologie. V roce 2002 vytvořil šampaňské, které pojmenoval na počest svého dávného předka Pierre Legras. S pomocí svého otce také postupně rozvíjel podnik na mezinárodní úrovni a investoval do výroby a termoregulačních kádí.
www.champagne-pierre-legras.com
Značka | Champagne Pierre Legras |
---|---|
Výrobce | Champagne Pierre Legras |
Země původu | Francie |
Obsah alkoholu | 12 % |
Obsah | 0,75 l |
Cukernatost | 0 g |