Robin Honhold: Čím déle stráví rum v sudu, tím méně z jeho skutečného charakteru zůstává

Robin Honhold: Čím déle stráví rum v sudu, tím méně z jeho skutečného charakteru zůstává

Robin Honhold: Čím déle stráví rum v sudu, tím méně z jeho skutečného charakteru zůstává

Robin Honhold, master blender The Duppy Share, stojí mimo jiné za nedávnou novinkou značky, The Duppy Share XO. Při příležitosti uvedení na český trh jsme Robinovi položili pár otázek. Co pro něj znamená rum, jaká myšlenka stála za vznikem nového prémiového rumu a proč do směsi použil pouze rumy z Barbadosu? Na vše nám Robin ochotně odpověděl a na závěr přidal tip, do jakého koktejlu se The Duppy Share XO hodí nejlépe.

Jak ses dostal do světa lihovin?
Když mi bylo dvacet, trávil jsem dost času cestováním a přivydělával si prací v koktejlových barech. Vždy jsem se přitom snažil hostům připravit něco, co ještě neochutnali, nebo aspoň tu nejlepší verzi toho, co už znali. Díky tomu jsem se seznámil se světem lihovin. Měl jsem možnost zjistit nejen, jak se vyrábí, ale také je náležitě nachutnat.

Začal jsem sledovat, co mají lidé rádi na jednotlivých produktech a nápojích. Jaké příchutě upřednostňují před jinými, jaké jsou různé techniky destilace, které z nich dají vzniknout oblíbenějším nápojům a podobně. V době, kdy jsem byl připraven se profesně posunout, jsem již měl obrovský arzenál vědomostí a přímých zkušeností týkajících se výroby nápojů. Stačilo je jen aplikovat.

Vytvářet nápoje mě lákalo. V baru svou prací oslovíte pár desítek nebo stovek lidí, ale když vytvoříte produkt, můžete zprostředkovat výjimečný zážitek z pití tisícům či statisícům lidí po celém světě. Tato možnost ovlivnit zážitek lidí ve větším měřítku se mi opravdu líbila.

Kdy ses poprvé setkal s The Duppy Share a co tě přimělo s nimi spolupracovat?
Značky jsem si všiml hned, jak začala ve Velké Británii dělat vlny. Něco na jejich způsobu komunikace mě opravdu oslovilo. Sám se v nápojovém průmyslu považuji za vyzyvatele zavedených pořádků, tudíž mám velký respekt ke všem, kdo se vzpírají konvencím a provokují ke změnám.

Když jsem se setkal s Georgem Frostem, zakladatelem The Duppy Share, bylo mi jasné, že mu jde především o skvělou chuť, ale jinak je ochotný dát prostor kreativitě. Značky dost často potlačují potenciál svých produktů a zapomínají, že prodat druhou lahev je daleko těžší než tu první. Šetří na chuti a výsledkem je moře průměrných možností pro spotřebitele. George však chce, aby jeho rumy chutnaly úžasně – a na úžasné chuti si dávám záležet u všech svých výrobků.

02

Čím se rum pro tebe liší od ostatních lihovin?
Na rumu je úžasná jeho neuvěřitelná rozmanitost, a to jak z hlediska původu a stylu, tak z hlediska stáří. Na rozdíl od jiných destilátů může rum chutnat skvěle rovnou po vypálení i 15 let starý. Díky tomu je míchání rumu zajímavější, protože lze pracovat s takovou škálou rozmanitých chutí. Máme na výběr přibližně 20 oblastí, z nichž každá má charakteristické rysy. To nabízí soustu zábavy a možností při vytváření nového rumu.

Proč ses rozhodl vytvořit The Duppy Share XO z barbadoského rumu?
Původní The Duppy Share Aged je směsí jamajského a barbadoského rumu, takže z hlediska značky mi to dávalo smysl. Už jsme vytvořili 100% jamajský bílý rum The Duppy Share White a z toho logicky vyplynulo, že až budeme vytvářet něco prémiovějšího, s vyšším věkem, bude to 100% Barbados.

Dávalo nám smysl, když už jsme se rozhodli vytvořit extra vzácný rum, reprezentovat kulturu jednoho konkrétního místa. Zvlášť, když je proslulé svými perfektními rumy. Barbadoské rumy mají navíc tendenci být karamelově jemné, což skvěle doplňuje řadu vedle tropických nuancí jamajského rumu.

Pojďme nyní k samotnému The Duppy Share XO – čím je podle tebe tato směs výjimečná?
Především byl tento rum navržen jako superprémiový. Směs obsahuje velmi staré rumy (10-12leté) a některé mladší (8leté), jejichž kombinace přináší opravdové vyjádření barbadoské kultury. Ta je klidná, jemná, luxusní a požitkářská. Pro nás tyto kulturní charakteristiky představují příchuti jako kondenzované mléko, fondán či kokos, které jsme do směsi chtěli dostat.

Starší rumy dodávají směsi intenzivní hloubku bohaté karamelové chuti, ale také čokoládové tóny. Mladší rumy je vyvažují svěžími chutěmi kokosu a peckovitého ovoce a celou směs odlehčí, přestože jsme jich použili jen trochu.

Rum zraje rychle, a tak bylo důležité, abychom nezískali jen plno dřevité chuti. Čím déle stráví rum v sudu, tím méně z jeho skutečného charakteru zůstává a umění master distillera se ztrácí v sudu. Tomu jsme se chtěli vyhnout.

Abych to shrnul, The Duppy Share XO je bohatý a požitkářský rum, který vás vezme na cestu po živoucím Barbadosu. Budete mít pocit, že vám chuťové pohárky v ústech tančí. The Duppy Share XO má chuť noci strávené v barbadoských barech.

Jak The Duppy Share XO pít?
Pijte ho čistý nebo s ledem. Na rumu není nic snobského, je stvořený pro požitek. Užijte si ho, jak je vám samotným nejpříjemnější, a nemějte kvůli tomu výčitky. Pokud chcete tip na koktejl, pak z něj bude skvělý Old Fashioned nebo El Presidente.