Adam Bohuněk: První pivo jsem čepoval ve třech letech

Adam Bohuněk: První pivo jsem čepoval ve třech letech

Adam Bohuněk: První pivo jsem čepoval ve třech letech

Adam Bohuněk se k barovému týmu legendárního Bugsy’s přidal sice teprve v roce 2022, během dvou let se ale dokázal vypracovat na šéfbarmana podniku. Kromě toho má na svém kontě i několik soutěžních úspěchů a účastí, zapojil se například i do barmanské soutěže Cesta za agáve pořádané Fenix Drinks. Kudy vedla Adamova cesta ke gastronomii a co ho v tomto oboru drží? Na to odpovídá v našem rozhovoru.

Jaké bylo tvoje první setkání s gastronomií? Kdy to bylo?
To je už hodně dávno, určitě přes dvacet let. Můj otec dlouhé roky provozoval u nás na vesnici hospodu, a tak se v rodinném albu dají dohledat fotky, jak ve třech letech čepuji svoje první piva pro naše hosty. Gastronomii jsem i vystudoval, a to na Střední odborné škole v Horkách nad Jizerou.

A byla gastronomie „láskou na první pohled“? Nebo bylo původně vysněným povoláním něco jiného?
Práce v gastronomii mě sice vždycky táhla, ale tenkrát jsem si tou volbou nebyl stoprocentně jistý. Chvíli jsem zvažoval studium jiného oboru, cestovního ruchu. Byl jsem rozhodnutý se přihlásit, ale nakonec tento obor neotevřeli, a tak jsem zvolil plán B – gastronomii.

05Co tě na gastronomii nejvíce baví?
Bar! Určitě je to bar. Dokonce musím říct, že kdyby mi Honza Braniš nenabídl pozici v Bugsy’s, nejsem si jistý, zda bych dnes v gastronomii ještě pracoval. Ten noční režim mi poskytl zase nový úhel pohledu, rozhled a možnost se naučit nové věci. A přesně pro to tuto práci dělám.

A co bys naopak změnil, kdybys měl tu moc?
Celý pohled na gastronomii, hlavně co se platu a jistoty týká. Bohužel. Líbil by se mi víc rakouský způsob. A také by to chtělo změnit legislativní pohled na premixy.

V nabídce máte i produkty Fenix Drinks – proč jste se rozhodli spolupracovat právě s nimi?
V Bugsy’s je nabídka produktů Fenix Drinks bohatá, hlavně co se rumů týče. Spolupráce s nimi je skvělá, navíc je Honza neoddělitelnou součástí Bugsy’s a i Samer je náš bývalý člen. Vlastně se to nabízelo.

03

Který z produktů Fenix Drink je tvůj nejoblíbenější a proč?
Osobně jsem velký fanoušek portfolia True Believers. Mají perfektní poměr kvality a autenticity versus cena. Mám pocit, že jsem nepil tequilu, dokud jsem neochutnal Arquitecto. Baví mě ale i likéry MUYU, nejvíce Jasmine Verte a Chinotto Nero.

Jaké koktejly z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
Celou řadu. Zmíním například Matcha Yogurth Swizzle, kombinaci cachaçy, čaje matcha a bílého jogurtu, nebo HIMYM na ginu s růžovým grepem, rozmarýnem a šumivým vínem.

Představil bys blíže Bugsy’s těm, kdo by snad o něm ještě neslyšeli?
Nejsem si jistý, zda lze Bugsy’s takto představit. To se spíš musí zažít. Každopádně Bugsy’s Bar je průkopníkem barové kultury u nás. Jak říká barový historik Tomáš Mozr, koktejly v Česku se dělí na období před Bugsy’s a po něm. Tenhle bar je nejen stálice, ale také skvělá škola pro každého barmana.

Jaké podniky nebo barmany sleduješ na Instagramu?
@jerrythomas.speakeasy
@sips.drinkeryhous
@dr.stravinskybcn
@alex_kratena
@simone_caporale