Jan Vu: Přál bych si, aby k sobě podniky byly navzájem vstřícnější
Jan Vu: Přál bych si, aby k sobě podniky byly navzájem vstřícnější
Ač příjmení naznačuje asijské kořeny, je Jan Vu ostravský rodák. Jeho barmanské dráze zpočátku nic nenasvědčovalo, to se však změnilo s příjezdem do Amsterdamu. Po letech strávených v Nizozemsku přesídlil Jan Vu do Londýna, v tamních barech pracoval posledních deset let. V tomto roce si pak splnil svůj sen, otevřít vlastní podnik v Ostravě. Bar Pontis je sice nováčkem na ostravské, potažmo české barové scéně, už nyní však lze tušit jeho výjimečný potenciál.
Jaké bylo tvoje první setkání s gastronomií? Kdy to bylo?
Na druhou stranu barikády jsem se poprvé postavil v roce 2013, kdy jsem se zúčastnil profesionálního barmanského kurzu v Amsterdamu. Tehdy to byla premiéra, co jsem vzal do ruky šejkr a namíchal drink
Amaretto Sour.
Byla gastronomie „láskou na první pohled“? Nebo bylo původně vysněným povoláním něco jiného?
Moje rodina v gastronomii nikdy nepodnikala, takže můj vztah k ní byl dříve pouze konzumní. Studentské roky jsem trávil především na ekonomickém lyceu,
takže jsem o gastronomii nikdy nepřemýšlel jako o něčem, čím bych se živil. Teprve poté, co jsem se přestěhoval do Amsterdamu a začal poznávat koktejlové bary a bavit se s barmany, jsem si uvědomil, jaká skvělá komunita to je. To byl taky jeden z důvodů, proč mě to ke
gastronomii a za bar táhlo.
Kam všude tě práce dosud zavála?
Zatím jen do Londýna. Působil jsem v barech jako HIX Soho, Florattica, Flipper‘s a další.
Proč ses nakonec vrátil do Ostravy?
Dlouho jsem si chtěl otevřít vlastní podnik, byl to můj cíl posledních 11 let. A tady jsem viděl příležitost – podle mého průzkumu koncept, jako je Pontis, v Ostravě chyběl. A mimo pracovní soudek to bylo i proto, že
mi chyběla rodina.
Co tě na gastronomii nejvíce baví?
Jednoznačně interakce s hostem. Líbí se mi potenciál v tom, že dokážeme zvednout lidem náladu a rázem je ze špatného dne dobrý. Pak mám rád, když jim můžu předat něco ze svých vědomostí o alkoholu nebo
převyprávět nějaký impozantní příběh související s konkrétní láhví, palírnou či tradicemi z kultur, odkud konkrétní alkohol pochází.
A baví mě taky, když je to oboustranné a i host mě přiučí něčemu novému.
A co bys naopak změnil, kdybys měl tu moc?
Myslím, že by podniky k sobě mohly být navzájem vstřícnější. Méně soupeření a více táhnutí za jeden provaz. Pak je tu jedna změna, která se už děje – všiml jsem ti totiž, že se mění trend z kvantity na
kvalitu. Hosté pijí méně, zato kvalitnější alkohol. A za to jsem rád.
V nabídce máte i produkty z portfolia Fenix Drinks – proč jste se rozhodli spolupracovat právě s nimi?
Portfolio Fenix Drinks je špičkové – usuzuji podle prémiových produktů, které jsou zapsány v historii.
Také oceňuji, jak pracují s udržitelností v oblasti ekologie. Rozhodli jsme se to dělat trošku jinak, než je v Česku zvykem, a Fenix Drinks je v tomhle skvělý partner, který má podobné vize jako my.
Který z produktů Fenix Drinks je tvůj nejoblíbenější a proč?
Mezcal a „agávovice“ obecně mě moc baví, proto La Travesía. To je fantastický produkt, do koktejlů i samostatně. Už jenom název La
Travesía (cesta) a Pontis (most) se k sobě prostě hodí.
Jaké koktejly z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
Například Kumquat + Višeň s ginem Widges, Mango + Víno s Don Q Cristal, Longan + Galangal s T&T Vodkou, Gochujang + Grep s „agávovicemi“ Arquitecto a La Travesía nebo Pandan + Tamarind s La Travesía.
Představ prosím blíže bar Pontis těm, kdo o něm ještě neslyšeli.
Pontis je latinsky most. Spojuje lidi, přivádí kulturu a nápady dohromady a vytváří tak jedno unikátní místo. Je to koktejlový bar, kam přinášíme
chutě z celého světa a párujeme je s asijskými tapas. Co se koktejlů týče, zaměřujeme se na tropické ovoce, které pak sami v naší menší laboratoři zpracováváme do cordialů, shrubů a fermentací.
Jaká je tvá dlouhodobá vize, co se podniku týče?
Pontis má čtyři pilíře. Nápojový program, jídelní program, eventy a vzdělávání. Chtěli bychom být místem, kam přijde široká veřejnost za zážitkem a gastro family za skvělými produkty a
hospitality. Chtěli bychom propojit gastro v Moravskoslezském kraji a jeho úroveň zase o něco posunout.
Jaké tři podniky / barmany sleduješ na Instagramu či kdekoli jinde?
Poslouchám podcast On the Back Bar z Bangkoku a dříve i Unjiggered ze Singapuru. V oblasti barů a barmanů sleduju hodně jmen, například Masahira Urushida (Katana Kitten, NY), Joe & Daniel
Schofieldovi (Schofield‘s bar, Manchester) and Holly Graham (Tokyo Confidential Bar, Tokyo). Plus všichni napsali úžasné barmanské
knížky.
Fotogalerie