Jaroslav Štrunc: Za barem platí, že se nic nebude opakovat

Jaroslav Štrunc: Za barem platí, že se nic nebude opakovat

Jaroslav Štrunc: Za barem platí, že se nic nebude opakovat

Jaroslav Štrunc vystudoval historii a hrál v poměrně úspěšné kapele. Přesto se nakonec naplno postavil za bar a vytvořil z plzeňského party baru Amigos seriózní, avšak stále hravý koktejlový My Friends bar. Zanedlouho zde oslaví nezanedbatelné pracovní výročí. Inspiraci na koktejlová menu hledá všude kolem sebe, například to poslední odkazovalo na kultovní seriál Friends. Aktuální menu, které je čerstvou novinkou, se inspirovalo koncertem Live Aid a představuje průřez hudebními legendami.

Jaké bylo vaše první setkání s gastronomií? Kdy to bylo?
Poprvé jsem s gastronomií setkal na brigádě při gymnáziu, kdy jsem pracoval v McDonald‘s. To je škola, kterou bych doporučil každému! Tam jsem se naučil komunikaci se zákazníkem. Po maturitě jsem šel na pár měsíců za bar do nonstopu. Když jsem s nástupem na vysokou školu odcházel, ti tvrdí chlapi mi řekli, ať se za nimi koukám někdy zastavit, že jim budu chybět. Tehdy jsem pochopil rozdíl mezi slovy zákazník a host.

04

Byla gastronomie „láskou na první pohled“? Nebo bylo původně vysněným povoláním něco jiného?
První pohled? Ani náhodou! Studoval jsem historii a hrál v poměrně úspěšné kapele. Své působení v tehdejším Amigos baru, předchůdci dnešního My Friends baru, jsem bral jen jako brigádu. Konceptem šlo o party bar, takže jsem si mohl plnými doušky „vychutnat“ hlasitou hudbu a arogantní hosty. Přesto mě to k tomu místu postupně víc a víc táhlo, a tak jsem se ve svých 25 letech stal barmanem naplno. Ne party barmanem, ale takovým, který chtěl budovat barovou kulturu. Místo abych šel do mixologického baru, jako by to udělal každý normální člověk, jsem Amigos krůček po krůčku zevnitř proměnil v mixologický bar s novou tváří – My Friends.

Co vás na gastronomii nejvíce baví?

Volnost a proměnlivost. Každý host je nový příběh. Za barem (ale i v životě) platí, že nic se nebude opakovat. Snažím se podle toho žít i pracovat.

A co byste naopak změnil, kdybyste měl tu moc?
Tu nepředvídatelnost. Jednou se pomalu nudíte a jindy nevíte, co dělat dřív, jaký máte fofr. Kdybych mohl, dal bych tomu trochu balanc. Ale i tak to miluju.

02

V jakém podniku momentálně pracujete?
Furt a stále My Friends, plzeňský mixologický bar s hravou atmosférou. Příští rok už to bude 15 let, co tu jsem. Mám v plánu My Friends bar tetování, jako připomínku té krve, potu a slz, které jsem mu obětoval. Ale taky nekonečnému proudu radosti a absolutní loajality, kterou k baru mám.

Co se u vás pije nejčastěji?
Koktejly z našeho signature menu. To aktuální se jmenuje MFB Aid a odkazuje na slavný koncert Live Aid. Je udělané formou CD nosičů a drinky představují průřez hudebními interprety. Takže u nás můžete ochutnat třeba Queen, ale i Elvise. Kromě toho hosté hodně pijí i Gin&Tonic a klasické koktejly jako Negroni.

03

V nabídce máte i produkty Fenix Drinks – jak se vám s nimi pracuje?
Je s nimi zábava, zejména s applejackem.

Který z produktů Fenix Drinks je váš nejoblíbenější a proč?
Jak už jsem naznačil v předchozí odpovědi, mám nejraději Laird’s applejack. Ušlechtilý, a přitom takový lehký alkohol. Dá se s ním skvěle vyhrát.

Jaký koktejl z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
Máme jich víc, ale kdybych měl vypíchnout, tak v předešlém menu inspirovaném seriálem Friends byl na applejacku postavený limitovaný koktejl Richard. V novém menu, které jsme spustili v pátek 14. října, se v nějaké limitované podobě jistě také objeví. Nejčastěji z nich ale mícháme drinky hostům na míru.

Váš tip na jednoduchý koktejl z produktů Fenix Drinks, který si čtenáři mohou připravit i doma?
Bobby’s Gin a The London Essence Original Tonic Water. Když přidáte hodně ledu, nemůžete šlápnout vedle.

 

 

 

05