Simone Caporale: Klíč k perfektnímu koktejlu by neměl být tajemstvím

Simone Caporale: Klíč k perfektnímu koktejlu by neměl být tajemstvím

Simone Caporale: Klíč k perfektnímu koktejlu by neměl být tajemstvím

Simone Caporale je v barmanském světě známý pojem. S jeho jménem si můžete spojit nejen pečlivou a svědomitou práci, ale i nespočet nápadů a originálních přístupů. Není proto náhoda, že má Simone co do činění nejen s aktuálně třetím nejlepším barem světa, barcelonským Sips, ale také se stále populárnějšími likéry MUYU, pod nimiž je podepsán spolu se svými kolegy Alexem Kratenou a Monicou Berg. Kde bere Simone inspiraci pro svou práci a co prozradil o svém likéru MUYU Chinotto Nero?

Kde se zrodila vaše láska k míchání drinků?
Během jedněch letních prázdnin, když mi bylo patnáct. Tehdy jsem pracoval v jednom klubu na břehu Lago di Como (Komské jezero).

Jste považován za jednoho z nejkreativnějších barmanů současnosti. Kde čerpáte inspiraci?
Inspiruji se vším, co v dnešní době přesahuje barovou kulturu. Ať už uměním, architekturou nebo kombinací chutí tradičních a moderních pokrmu využívajících inovace a experimentální přístupy.

Jaký je váš postup při vytváření nových receptur? Máte jasně daná pravidla, nebo k vám nápady přicházejí nečekaně?
Jedno pravidlo mám: zásadní je chuť, až poté prezentace.

02V čem podle vás spočívá tajemství dokonalého koktejlu? Je to zručnost barmana, technika, kvalita surovin nebo něco jiného?
Podle mého názoru žádné tajemství není a ani by být nemělo. Klíč k perfektnímu koktejlu by měl být naopak známý, aby z něho mohl mít užitek kdokoliv. V zásadě jde nejen o poměr, ale také kvalitu ingrediencí. Samozřejmě je důležitá i technika, jež vychází ze základních barmanských pravidel. Využít lze i nových přístrojů a postupů. Celkově je ono „perfektní“ velice individuální, každý z nás jej definuje jinak. Nejdůležitější je ale neustále se ho snažit dosáhnout a pokoušet se tak o lepší výsledek.

Jakou roli v tom hraje servis?
Obrovskou. Nikdy jej neopomíjejte.

Když se zákazník napije drinku, pod kterým jste podepsán – jaká by měla být jeho první myšlenka, reakce?
Je jen jeden způsob, jak to zjistit: požádat o zpětnou vazbu.

Fenix Drinks do Česka dováží likéry MUYU. Vy jste se na jednom z nich podílel, konkrétně na MUYU Chinotto Nero. Co bylo vaší hlavní inspirací při tvorbě?
Chtěl jsem představit ingredience, které by byly ve světě koktejlů zcela nové.

Likéry MUYU jsou postaveny na jedné primární ingredienci, která definuje chuťový profil. Vybral jste si svěží chuť citrusů, konkrétně pomerančů odrůdy Chinotto, Chincona a Curaçao. Co vás k tomu vedlo?
Chinotto je anarchistou mezi citrusovými plody – je to rebel přírody, se zelenou barvou, voskovou texturou a jemnou, lehce nahořklou chutí.

Své likéry mají i další dva barmani – Alex Kratěna a Monica Berg. Konzultovali jste při vývoji receptury jednotlivé kroky, nebo jste pracovali samostatně?
Vždy jsme přemýšleli a snili společně. Společné smýšlení dokáže týmu zajistit úspěch jak po stránce kreativity, tak i radosti.

03

Co drinkům MUYU nejvíce svědčí – vychutnat si je samotné, nebo je nechat vyniknout v koktejlu?
Receptury tří nápojů MUYU byly zamýšleny tak, aby byly využité v drincích s dalšími ingrediencemi. Například MUYU Chinotto se výborně mísí s tonikem, sodou, citrusovou šťávou a tříslovinami z vermutů či vyzrálých lihovin.

Jak si likéry MUYU nejraději vychutnáváte vy?
Preferuji je v jednoduché kombinaci, která současně představuje námi vytvořený perfect serve: MUYU Jasmine Verte se šampaňským, MUYU Vetiver Gris s grapefruitovou sodou a MUYU Chinotto Nero s tonikem.

Pokud byste měl jmenovat koktejl, jenž vás nejvíce vystihuje – který by to byl?
Manhattan. Jen tři ingredience, ale plný, hladký a s charakterem.

Váš přístup k práci je pro řadu lidí nesmírně inspirativní. Pokud by si některý ze čtenářů řekl, že chce míchat drinky jako vy – co byste mu poradil?
Nespěchejte, užívejte si cestu vzhůru a nevěřte všemu, co vidíte. Místo toho zkoušejte věci vlastníma rukama a docházejte tak k vlastním závěrům. Mějte respekt k surovinám a používejte ingredience, které mají význam. A v neposlední řadě, nedržte se trendů.

Jaké jsou vaše plány na tento rok?
Navštívit spolu s Alexem Kratenou Českou republiku a oslavit s MUYU tamní barovou komunitu!