Rum & čokoláda. Kombinace, kterou si zamilujete

Rum & čokoláda. Kombinace, kterou si zamilujete

Rum & čokoláda. Kombinace, kterou si zamilujete

Požitek z kvalitního alkoholu můžeme povznést ještě o úroveň výš, když jej spárujeme s vhodným jídlem. Chutě destilátu a pokrmu se znásobí, navíc jejich spojením vzniknou další, dosud skryté chuťové tóny. Pochutinou, která se perfektně hodí k rumům, je čokoláda. Zvýrazní nebo naopak zjemní jejich vlastnosti a výsledkem bude gurmánský zážitek. Pokud přemýšlíte, jakou čokoládu zvolit, aby váš oblíbený rum co nejlépe doplnila, přečtěte si malého průvodce párováním, kterého jsme pro vás připravili.

Existuje několik obecných doporučení, která radí, jak maximalizovat uspokojení z rumu párovaného s čokoládou. Stejně jako u párování dalších jídel a destilátů je i v tomto případě lepší začít nejprve rumem a až poté sáhnout po čokoládě. I když může být připravená pralinka sebevíce lákavá, je moudré odolat. V první řadě si totiž chceme naplno vychutnat nápoj, který jsme si vybrali. Ten by měl být podáván bez ledu (nejedná-li se o koktejl), aby měl možnost rozvinout své vlastnosti.

02Začneme-li ochutnávku čokoládou, může být obtížné objevit a ocenit všechny chuťové složky rumu. Když se ale nejprve napijete rumu, vaše chuťové pohárky budou skvěle připravené na lahodnou čokoládu, která alkohol doplní a umocní tóny vanilky a karamelu, jež se nacházejí v mnoha čokoládách i rumech.

Mléčná, bílá nebo hořká?

Jak zvolit tu nejvhodnější kombinaci? V zásadě platí, že by se obě suroviny měly příjemně doplňovat. Nejširší škálu párování má bezpochyby mléčná čokoláda. Snoubí v sobě smetanovou krémovost a čokoládovou chuť a skvěle si rozumí i se silnějšími aromaty. Můžete ji tak vyzkoušet například v kombinaci s výraznými tmavými rumy jako Bacoo 11y.

Pokud chcete naopak silnou chuť rumu zjemnit, zvolte kvalitní bílou čokoládu. Příjemně doplní prémiové stařené rumy s výraznou chutí, například Don Q Reserva 7y. Milovníci hořké čokolády by pak měli sáhnout po ovocnějších rumech typu The Duppy Share Aged. Ty bývají zpravidla méně intenzivní a hořkost čokolády podtrhne všechny chuťové tóny.

03

V zimních měsících nezapomínejte ani na horkou čokoládu, kterou si můžete dochutit kapkou rumu a podtrhnout tak již zmíněné tóny vanilky a karamelu.

Žádná kombinace není špatná

Samozřejmě ale můžete jít i úplně opačnou cestou. Neexistuje jediný správný způsob a stojí za to objevovat nové a nečekané kombinace. Fantazii v párování se meze nekladou. Jen jedno upozornění na závěr: čokoláda si nebude úplně rozumět s koktejly. Většina se servíruje zastudena, což tlumí chuť čokolády. Navíc se vám pak nerozpustí v ústech, což znemožní plnohodnotný zážitek z párování.