Schiedam: holandské město (nejen) s ginem v srdci
Schiedam: holandské město (nejen) s ginem v srdci
Schiedam je kouzelné město v Nizozemsku, které se pyšní bohatou historií, krásnou architekturou a je světově proslulé výrobou jeneveru. Předchůdce oblíbeného ginu má své kořeny právě v Nizozemsku, Schiedam pak bývá označován za hlavní město tohoto destilátu. Není to ale zdaleka jediný nápoj, který zde vzniká.
Schiedam vznikl ve 13. století jako rybářská osada u řeky Schie. Díky strategické poloze se zde ale rychle rozvinul obchod a průmysl. V 18. století se město stalo hlavním producentem jeneveru, kterým zásobovalo nejen Evropu, ale i Ameriku. Ve městě, které poutá pozornost historickým centrem s kanály a pěti největšími větrnými mlýny na světě, se kdysi nacházelo přes 400 palíren. To Schiedamu vyneslo přezdívku černé město – kvůli kouři z lihovarnických pecí. Dnes je tu destilérek podstatně méně, dobu největší slávy si však zájemci mohou připomenout v místním Národním lihovarnickém muzeu (Gedistilleerd Museum De Gekroonde Brandersketel).
Kromě lihovarnictví ve Schiedamu prosperovalo také loděnictví, rybolov a textilní průmysl. Vůni ginu si ale Schiedam uchovává dodnes a stále platí za významné průmyslové a kulturní centrum s nezaměnitelnou historickou atmosférou.
Jenever vs. gin
Pravděpodobně víte, že gin vznikl v Anglii jako variace na holandský jenever. Angličané se s tímto jalovcovým destilátem blíže seznámili během války proti španělské nadvládě, při níž bojovali po boku právě Nizozemců. Zrod ginu pak ovlivnily hned tři věci: Angličanům zachutnal natolik, že toužili po vlastní verzi; část Holanďanů emigrovala do Anglie a recept na výrobu jeneveru si přinesla s sebou; když Vilém Oranžský svými zákony podpořil výrobu jalovcové pálenky na území Anglie, položil tím základy budoucího „ginového šílenství“.
Ale zpět k jeneveru. Jaký je vlastně mezi oběma destiláty rozdíl? Základ jeneveru tvoří moutwijn (nebo také malt wine, sladový destilát) – aromatická pálenka vyrobená z ječného sladu, žita a kukuřice, které jsou smíchány ve stejném poměru.
Oproti tomu gin vzniká z neutrálního obilného lihu, k němuž se kromě jalovce přidávají i další botanicals. Rozdíl je potom znát i v chuti. Jenever má jemnější, obilnější chuť a může být jemně nasládlý. Pije se spíše samotný, lehce vychlazený. Gin (v nejčastější London Dry verzi) je sušší, jalovcový a citrusovější, což ho činí ideálním pro koktejly jako Gin & Tonic nebo Martini. Ostatně, málokdy se pije samotný.
Rodinný recept
Pokud jste při čtení dostali chuť vyzkoušet pravý holandský jenever, máme pro vás dobrou zprávu. V portfoliu Fenix Drinks najdete značku Bobby’s, která své destiláty vyrábí v lihovaru Herman Jansen přímo v nizozemském Schiedamu. Potomci Jacoba Alfonse se spojili s těmi nejlepšími, aby dali vzniknout produktům nejvyšší kvality. Herman Jansen je tradiční rodinná palírna jeneveru, která funguje od roku 1777. Jedná se tak o jeden z nejstarších lihovarů v Nizozemsku, který své produkty vyrábí už přes sedm generací. Bobby's Schiedam Jenever vás okouzlí výrazným chlebovým aromatem a chutí čerstvé citronové trávy a bylinek. Porovnat jej můžete s Bobby’s Schiedam Dry Gin, jehož chuť doprovází aromatická exploze čerstvých citrusů a citronové trávy.
Moderní likéry
Další značkou, za které Schiedamu částečně vděčíme, jsou likéry MUYU. Za výrobky této značky stojí Alex Kratěna, Simone Caporale a Monica Berg, jedny z nejvlivnějších a nejznámějších osobností světové barmanské scény. Při výrobě likérů MUYU se inspirovali přístupem parfumérů, a proto každý z nich vytvořil recepturu na jedné primární surovině, která definuje celý chuťový profil. Vybrané přírodní suroviny pocházejí z francouzského Grasse, druhým centrem výroby je právě holandský Schiedam. Ve zdejší likérce De Kuyper vznikají některé další ingredience a zejména pak likéry Muyu jako takové.