Tomáš Palička: Barmanem jsem chtěl být od 11 let
Tomáš Palička: Barmanem jsem chtěl být od 11 let
Bonvivant’s CTC (cocktail–tapas–café) patří ke stálicím na pražské barové scéně. Dříve jste podnik mohli navštívit v Bartolomějské, od roku 2018 sídlí na Vinohradech. Kromě adresy se však nic nezměnilo – bar nadále nabízí především drinky klasického střihu a připravené na míru, dle osobních preferencí. Na barovém displeji nechybí ani produkty Fenix Drinks, a tak jsme se majitele Tomáše Paličky zeptali nejen na to, jak se mu s nimi pracuje.
Jaké bylo tvoje první setkání s gastronomií? Kdy to bylo?
Rodiče mě do pěkných restaurací brávali odmala, ale hlavním milníkem pro mě byla návštěva Dominikánské republiky. Zde jsem vydržel hodiny pozorovat místní barmany, kteří byli šoumeni, jak se
patří. Tehdy mi bylo asi 11 let.
Byla gastronomie „láskou na první pohled“? Nebo bylo původně vysněným povoláním něco jiného?
Od zmíněného zážitku jsem měl jasno – budu barman! Po návratu jsem začal připravovat drinky doma, a tak jsem každé narozeniny a Vánoce dostával buď
knihy s barovou tematikou, nebo vybavení. Když nastal čas vybrat si střední školu, prosadil jsem si hotelovku, konkrétně hotelovou školu Bohemia v Chrudimi, která mě oslovila svým barmanským programem a úspěchy. Už někdy ve 14 letech jsem začal trénovat flair, takže soutěžní
ocenění po nástupu na střední na sebe nenechaly dlouho čekat.
Co tě na gastronomii nejvíce baví?
Kreativita, kontakt s lidmi a okamžitý feedback.
A co bys naopak změnil, kdybys měl tu moc?
Určitě pár omezujících a dnes už nesmyslných zákonů…
V nabídce máte i produkty Fenix Drinks – proč jste se v baru rozhodli spolupracovat právě s nimi?
Samera a Honzu znám spoustu let a vím, že mají
čuch na skvělé produkty.
Který z produktů Fenix Drinks je tvůj nejoblíbenější a proč?
Těžké rozhodování, ale v tuhle chvíli jsou to zejména destiláty z agáve od True Believers. Arquitecto je super na samotné popíjení, Los Arcos je zase geniální do koktejlů. Ač nejsem velký fanda „agávovic“, musím říct, že tyhle produkty mě vážně baví.
Jaké koktejly z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
Celou řadu! Tím, že děláme primárně drinky na míru a k tomu máme některé produkty Fenix Drinks zalistované jako housové, má host možnost toho ochutnat fakt spoustu. Ale co mě teď baví asi
nejvíc je Caipiriñha na bázi Cachaçy Magnífica s naším meduňkovým cordialem.
Představ blíže Bonvivant’s CTC těm, kdo by snad o něm ještě neslyšeli.
Bar inspirovaný New Yorkem 20. let 20. století a naší První republikou. Připravíme vám koktejl klasického ražení dle vašich představ a s ohledem na sezónnost a částečně i
lokálnost.
Fotogalerie